Costa Rica’s rijke Caraïbische avifauna

Dag 1: Aankomst – Hotel Bougainvillea

Bij aankomst word je verwelkomd door een Nederlandstalige vertegenwoordiger van Aratinga Tours, die je naar het rustige Hotel Bougainvillea brengt, iets buiten het centrum van San José. De mooi onderhouden tuinen van het hotel bieden de ideale introductie tot vogelobservatie in Costa Rica. Kijk uit naar o.a. Great Kiskadee, Rufous-tailed Hummingbird, Blue-gray en Palm Tanager en Blue-crowned Motmot.

Dag 2 + 3: Mawamba Lodge – Parque Nacional Tortuguero

De volgende dag ga je via het uitgestrekte nevelwoud van het Parque Nacional Braulio Carillo naar Caño Blanco, waar het per boot verder gaat naar Mawamba Lodge. Dit is een jungle lodge omgeven door bloemenrijke tuinen waar het krioelt van de kleurrijke vogels zoals de Red-lored Parrot, Keel-billed Toucan en Chestnut-mandibled Toucan. Op dag 3 word je uitgenodigd om deel te nemen  aan 2 bootexcursies langs het netwerk van kanaaltjes in het Parque Nacional Tortuguero, waar je tot 6 soorten ijsvogels kan observeren, verschillende reigersoorten, slangenhalsvogels, de zeldzame Sungrebe,… maar je kan ook andere dieren observeren :   2 soorten luiaards, 3 soorten apen, neusbeertjes, groene leguanen, de smaragdbasilisk.

Dag 4, 5 + 6: Selva Verde Lodge – La Selva biologisch station – Parque Nacional Braulio Carillo

Je volgende bestemming is het biodiverse Puerto Viejo de Sarapiqui, waar je verblijft in Selva Verde Lodge. Het omliggende regenwoud en de Sarapiqui rivier trekken heel wat interessante vogels aan. Toekans en kleurrijke tangara’s kunnen van vlakbij bewonderd worden aan de vruchtenfeeders van het hotel…Op dag 5 staat een privé-excursie gepland met lokale vogelgids naar La Selva, de klassieke vogelbestemming in Costa Rica. La Selva is een biologisch station grenzend aan Parque Nacional Braulio Carillo, met meer dan 400 soorten op zijn vogellijst! Goed onderhouden netwerk van bospaadjes geven toegang tot een prachtig stuk maagdelijk regenwoud waar je op zoek gaar naar de kleurrijke Broad-billed en Rufous Motmot en typische bosvogels zoals  Great Tinamou, Plain-brown Woodcreeper, en de White-necked Puffbird. Op de meer open gebieden langs de bosrand en toegangsweg kan je toekans (tot  3 soorten), trogons en met wat geluk zelfs de zeldzame Snowy Cotinga observeren. Op dag 6 ga je op pad met een lokale vogelgids in het Parque Nacional Braulio Carillo. Hier kom je in het middelgebergte in een prachtig stukje nevelwoud dat bekend staat om zijn enorme “mixed-species flocks” van o.a. woodcreepers, tanagers en antbirds. Daarnaast maak je kans om  enkele van de meest spectaculaire vogelsoorten van het land te zien zoals de Ornate Hawk-eagle, Yellow-eared Toucanet en Lattice-tailed Trogon

Dag 7 + 8: Arenal Observatory Lodge – Arenal vulkaan

De volgende 2 dagen kan je uitgebreid genieten van een comfortabel en afgelegen lodge met prachtige uitzichten op de Arenal vulkaan, De bijna geometrisch perfect kegelvormige Arenal vulkaan steekt mooi af tegen het omliggende smaragdgroene regenwoud… Maar ook de spectaculaire vogelobservatie  maken van Arenal Observatory Lodge een bijzondere plek. De mooie tuinen trekken verschillende kleurrijke tanagers aan zoals de Golden-hooded, Passerini’s en de Crimson-collared Tanager. De goed onderhouden bospaadjes zijn goed om oa Crested Guan en Great Currasow te spotten. Op dag 8 maak je met een lokale gids een privé-vogelexcursie langs de boomkruinen via enorme suspensiebruggen .Dit is de ideale manier om de fauna en flora in de boomtoppen wat van naderbij te bestuderen…

Dag 9 + 10: Hotel Bosque de Paz – Parque Nacional Juan Castro Blanco

Je vervolgt je weg naar de Centrale Valllei, waar je verblijft aan de rand van het indrukwekkende nevelwoud van Parque Nacional Juan Castro Blanco in Hotel Bosque de Paz. Dit comfortabel hotel is uniek in zijn verlaten ligging, ongestoorde rust en spectaculaire fauna en flora. De eigenaars van het hotel, een vriendelijk Costaricaans koppel, geven je met plezier inlichtingen over de abundante avifauna van de streek. Uniek zijn de verschillende kolibriesoorten, de Black Guan en de Chestnut-capped Brush-finch die op de vele feeders afkomen en zich gemakkelijk laten benaderen voor een foto… Op dag 10 maak je een geleide vogelwandeling door een mooi stuk nevelwoud (prive-natuurreservaat van het  hotel) met een Engelstalige lokale gids .’s Avonds tijdens het avondmaal kan je genieten van het bezoek van de zeldzame en schuwe paca’s die  de maïsfeeder  bezoeken.

Dag 11 + 12: Rancho Naturalista – Turrialba

Rancho Naturalista staat bekend als een van de beste birding lodges in Centraal Amerika. De combinatie van een excellente service, prachtige ligging, rust en abundante avifauna is uniek. Meer dan 400 vogelsoorten werden hier reeds waargenomen, waarvan de helft vanuit het bekende birding balkon, waar kleurrijke tanagers, toekans, oropendola’s, spechten, kolibries en papegaaiachtigen dagelijkse kost zijn. Dit is Costa Rica’s beste plek om bijzonderheden als Snowcap, Green Thorntail en Tawny-chested Flycatcher te observeren. Op dag 12 staat een vroege vogelexcursie gepland met lokale vogelgids.

Dag 13 + 14: Hotel Buena Vista – vlieghaven

Je keert terug naar Alajuela, waar je de laatste nacht verblijft in het rustige Hotel Buena Vista. Je zit hier tussen de koffieplantages met een mooi uitzicht op de Centrale Vallei. De omliggende tuin trekt vaak nog leuke soorten aan zoals de Hofman’s Woodpecker, White-eared Ground-sparrow en de Plain-capped Starthroat. In de late namiddag wordt de huurauto opgehaald in het hotel. De volgende ochtend (dag 14) wordt je naar de vlieghaven gebracht. Einde reis.

Wat is inbegrepen ?

 • Alle overnachtingen in 2-persoonskamers met privé-sanitair.
 • 3 maaltijden per dag: vanaf ontbijt dag 2 tot en met ontbijt dag 14.
 • Verwelkoming + privé-transfer naar eerste hotel op dag 1; privé-transfer naar vlieghaven op dag 14.
 • Vogelexcursies met Engelstalige lokale vogelgids zoals beschreven hierboven
 • Shuttle transport (comfortabel transport  gedeeld met andere toeristen) van dag 2 t.e.m. dag 4.
 • Huurauto vanaf dag 4 t.e.m. dag 13 : SsangYong Korando 4×4 of gelijkwaardig + full cover verzekering + mobiele router dat wifi signaal genereert + mobiele telefoon met 60 min belwaarde voor lokale gesprekken
 • Uitgebreid informatiepakket: praktische informatie, achtergrondinformatie, wegenkaart + vogelchecklist.
 • Toegang tot Nederlandstalige helpdesk van Aratinga Tours gedurende de rondreis. 7 dagen op 7, tijdens de kantooruren.

Extra kosten

 • Persoonlijke uitgaven
 • Inkom Nationale Parken (in dit geval enkel 15 usd pp voor Parque Nacional Tortuguero en 12 usd pp voor Parque Nacional Braulio Carillo, ter plekke te betalen; de rest van de entreegelden is inbegrepen)
 • Internationale vlucht
 • Fooien lokale gidsen

De prijs (per persoon, bij deelname van 2 personen, verblijvend in 2-persoonskamer)

 • 01/05 – 15/11/2017: 2190 usd
 • 16/11/2017 – 30/04/2018: 2420 usd
 • 01/05 – 15/11/2018: 2260 usd