Ecotoerisme in Costa Rica

Aratinga Tours is zich bewust van de negatieve gevolgen van de toeristische industrie op gebied van natuur en cultuur. Vaak is toerisme een bron van inkomsten die maar al te graag grenzeloos wordt geëxploiteerd; mooie natuurgebieden maken plaats voor grote hotelketens, waarbij de winsten meestal in handen blijven van multi-nationals en de lokale bevolking weinig of niet betrokken wordt. Daarnaast ontstaan milieuproblemen ivm afval en watervervuiling. Door op korte termijn veel winst te willen boeken wordt toerisme hierdoor op de lange termijn niet meer mogelijk, toerisme is immers afhankelijk van een mooie natuur, schone lucht en water.

Aratinga Tours probeert dan ook een duurzaam toerisme na te streven waarbij zowel de natuur en milieu als de lokale bevolking gerespecteerd worden, zodanig dat toekomstige generaties ook kunnen genieten van het moois dat Costa Rica te bieden heeft…

  • Bezoek natuurgebieden = bijdragen aan lokaal natuurbehoud:

Door openstelling en ontvangen van entreegelden krijgt een natuurgebied een economische meerwaarde en worden natuurgebieden exploiteerbaar op een niet-destructieve manier. Souvenierswinkels, restaurants, hotels en lokale gidsen creëren inkomsten voor omwonenden, waardoor een draagvlak voor natuurbehoud ontstaat en de lokale bevolking zich gaat inzetten voor het behoud van hun inkomstenbron: de natuur.

Wij stimuleren onze klanten dan ook zoveel mogelijk Nationale Parken en andere natuurgebieden te bezoeken. Hier doe je niet alleen een unieke ervaring op in een overweldigende natuurrijkdom maar draag je tegelijkertijd bij tot het lokale natuurbehoud!

  • Betrekking lokale bevolking:

We vermijden de grote all-inclusive resorts en proberen zo veel mogelijk te werken met kleinschalige, karaktervolle hotels die gerund worden door locals en onze ideeën over duurzaam toerisme delen.
We proberen zo veel mogelijk lokale gidsen in te zetten om de lokale economie te stimuleren.
We werken steeds met Costaricaanse tour operators en transportbedrijven.

  • Ondersteuning lokale projecten:

We houden het niet enkel bij woorden, Aratinga Tours zet zich ook actief in voor het natuurbehoud in Costa Rica: een gedeelte van onze opbrengst wordt gebruikt ter ondersteuning van het Great Green Macaw project in Puerto Viejo de Sarapiqui. Daarnaast is Aratinga Tours officiële sponser van  de Asociación Ornitológica de Costa Rica.