Aratinga Tours steunt Great Green Macaw

Omdat wij  fervente natuurliefhebbers zijn bekommeren wij ons om de natuur en proberen wij met een gedeelte van onze opbrengst lokale natuurbehoudsprojecten te steunen:

Aratinga Tours steunt de “Amigos de la Lapa Verde”, een organziatie die zich inzet voor de bescherming van de met uitsterven bedreigde Great Green Macaw of Buffon’s Ara (ara ambigua). Deze organisatie heeft een aantal jaren geleden met succes een programma opgestart in Puerto Viejo de Sarapiqui, waarbij wilde amandelbomen (Dipteryx Panamensis) met een actief Great Green Macaw nest kunnen worden geadopteerd. Een contract wordt opgemaakt met lokale landeigenaars die dan beloven  de boom in kwestie niet te zullen omhakken en de Great Green Macaw te beschermen tegen stropers.

De Great Green Macaw  komt voor van Honduras tot Ecuador maar hun aantal is zeer sterk achteruitgegaan de laatste jaren. Hij staat op de rode lijst van CITES (Convention on International Trade of Endangered Species) en wordt beschouwd door IUCN (International Union for Conservation) als een soort met een hoge prioriteit voor bescherming.

In Costa Rica is de situatie van de Great Green Macaw  kritiek: een 50-tal koppels blijven slechts over en de soort komt voor in slechts 10 % van zijn oospronkelijk verspreidingsgebied. De grootste boosdoener is ontbossing, en in het bijzonder het kappen van de wilde amandel. Deze boom produceert  een noot die erg geprefereerd wordt door de Great Green Macaw. Daarnaast zijn de grote holen die onstaan in de boom waneer een tak afbreekt de ideale nestplaats. Dezelfde koppels komen steeds terug naar hetzelfde nest jaar na jaar. Het nestseizoen is tussen december en maart.

Geïnteresseerden die een bijdrage willen leveren aan de bescherming van de Great Green Macao kunnen steeds contact opnemen met Aratinga Tours