Costa Rica reistips

 

 • Gezondheid en dokters

Medische dienstverlening is in het hele land verkrijgbaar en veel dokters spreken Engels. Voor particuliere medische zorg kunnen via de hotels of via Aratinga Tours regelingen getroffen worden.
Vaccinatie tegen hepatitis A is aan te raden, een vaccinatie tegen buiktyfus en hepatitis B valt eventueel te overwegen. Een vaccinatie tegen gele koorts is enkel verplicht indien u afreist uit een land waar gele koorts kan voorkomen.
Malariarisico is zo goed als  verwaarloosbaar in toeristische gebieden zodoende dat je geen preventieve maatregelen hoeft te nemen. Knokkelkoorts (Dengue) kan voorkomen in dicht bevolkte gebieden in de tropische laaglanden. Insectenwerende crème of spray is daarom steeds aan te raden om muggenbeten te vermijden.
Reizigersdiarree kan je niet altijd vermijden. Was  regelmatig je handen en let op wat en waar je eet. Voor mensen met gevoelige darmen is het aan te raden kraantjeswater te vermijden. In uw reisapotheek mogen loperamide (Imodium), ORS-zakjes en eventueel een antibioticum niet ontbreken.
We raden je aan om contact op te nemen met je huisdokter of de gepaste adviescentra (bv. ITG) voor de meest recente informatie of persoonlijk advies.

 • Klimaat

Costa Rica heeft een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur rond de 21°C in de hooglanden en variërend  in de laaglanden tussen 21 en 28°C. Er is een regenseizoen van mei tot en met november en het droogseizoen duurt van december tot en met april. In het regenseizoen zijn de ochtenden echter ook vaak zonnig. De temperatuurverschillen tussen de seizoenen zijn klein en de temperatuur is voornamelijk afhankelijk van de hoogte.

 • Kleding

In de laaglanden is het vaak erg warm en raden we aan lichte, luchtige (katoenen) kleding te dragen.  Als U van plan bent het regenwoud te bezoeken is het handig om zo veel mogelijk van je huid te bedekken om muggen-of andere beten  te vermijden. Een lange broek, gesloten schoenen en eventueel een hemd met lange mouwen zijn daarom aan te raden.  In de hooglandgebieden kan het vooral `s avonds fris zijn en kan  een trui of fleece nuttig zijn. Ongeacht U reist in het droog seizoen of nat seizoen raden wij U steeds aan regenkledij of een paraplu te voorzien. Voor wandelingen zijn comfortabele gesloten wandelschoenen aan te raden. Teva’s of slippers zijn steeds handig aan het strand. In de warme laaglanden is een hoed of pet aan te raden  om een zonnesteek te vermijden

 • Grensdocumenten en douane

De meeste Europeanen hebben geen visum nodig maar wel een paspoort dat na aankomst nog minstens 6 maanden geldig moet zijn. Maak een kopie van uw paspoort en neem enkele pasfoto’s mee; bij eventueel verlies van uw paspoort versnelt dit de procedure om nieuwe documenten te bekomen.
Indien u naar Costa Rica reist via de Verenigde Staten, dient u een reisauthorisatie te bekomen minimum 72 uur op voorhand. Dit kan u doen op de volgende website: https://esta.cbp.dhs.gov.

 • Banken en geld

De Colón is de munteenheid van Costa Rica, maar US dollars worden algemeen aanvaard. De huidige wisselkoers kan je terugvinden op www.oanda.com/currency/converter/.
Toeristen worden geadviseerd US dollars of reischeques mee te brengen. Het is altijd handig over kleine eenheden te beschikken . Briefjes van 50 US$ kunnen soms moeilijk gewisseld worden, briefjes van 100 US$ worden vaak niet eens aanvaard. Indien nodig kan je het geld ter plaatse wisselen in de bank (breng je paspoort mee) of erkende wisselkantoren. Belangrijk om weten: het wisselkantoor op de vlieghaven hanteert doorgaans een zeer ongustige wisselkoers. Bankautomaten waar je geld kan afhalen zijn wijdverspreid.
Ook worden de belangrijkste creditcards (Visa, MasterCard, American Express) als betaalmiddel aanvaard in de meeste winkels, restaurants, bars, hotels en autoverhuurbedrijven.
Euro’s worden bijna nergens aanvaard.

 • Electriciteit

De elektriciteit bedraagt 110 Volt en stopcontacten zijn van het Amerikaanse type. Om gebruik te kunnen maken van deze stopcontacten voor het opladen van batterijen van camera’s, GSM’s en dergelijk is het dus noodzakelijk om een tussenstukje te kopen waar de ronde pootjes van de Europese stekker in passen en waar platte pootjes uitkomen die in het Amerikaanse type stopcontact passen. Een wereldstekker werkt natuurlijk ook altijd.

 • Openingsuren

Openingsuren in Costa Rica variëren naargelang het soort bedrijf.
Overheidskantoren en dienstverlenende bedrijven zijn over het algemeen open van 08.00 tot 17.00 uur. De lunchpauze duurt vaak twee uur. De meeste banken zijn open van 09.00 tot 15.00 uur en zijn tussen de middag niet gesloten.
Winkels zijn doorgaans open van 09.00 tot 19.00 uur, van maandag t/m zaterdag. De meeste supermarkten en kruidenierszaken zijn ook geopend op zondag, kleinere zaken sluiten dan op de middag.

 • Fooien en belastingen

In de meeste restaurants wordt 10% service en 13% BTW gerekend op het bedrag dat op het menu staat vermeld (tenzij duidelijk wordt aangegeven dat het reeds is inbegrepen). Indien je zeer tevreden bent over de service of over het eten, mag je natuurlijk een extra fooi geven.
Kofferjongens in hotels krijgen gewoonlijk 1 US$ per koffer, kamermeisjes 1 US$ per dag.
Een richtlijn voor gidsen, chauffeurs en reisbegeleiding is 1 a 2 US$ per persoon, per dag.
De luchthavenbelasting is 29 US$ en dit bedrag dien je ter plekke te betalen in colones en/of in US dollars of met een geldige credit card.

 • Telefoon en internet

In de meeste  hotels is het mogelijk om telefoongesprekken naar het buitenland te voeren.
• Voor collect-calls via een telefonist(e): draai 1116.
• Voor directe gesprekken naar België: draai 00-32-netnummer(zonder 0)¬abonneenummer , voor directe gesprekken naar Nedeland: draai 00 – 31 – netnummer (zonder 0) – abonneenummer
Vanaf uw hotelkamer bellen is gewoonlijk  erg duur. Je moet meestal een minimumtarief van 3 drie minuten betalen en ook het tot standbrengen van de verbinding wordt aangerekend. Informeer dus best op voorhand bij de receptie wat de kosten zijn.
Je kan ook een telefoonkaart kopen, de zogenaamde “Tarjeta Kolbï prepago”. Deze kan gebruikt worden voor het tefefoneren via een publieke telefoon of  een vaste telefoon en zijn te verkrijgen in de meeste supermarkts, apotheken en ICE.centra. Men kan deze kaarten kopen met een krediet van 500 colones, 1000, 2500, 5000 en 10000 colones. De Tarjeta Kolbï prepago kan je gebruiken om naar het buitenland te bellen.
Tegenwoordig bieden vele hotels ook gratis internationale telefoongesprekken aan via Skype…het opzoeken van een internetcafé en communiceren via Skype is ook een goedkope manier om naar het buitenland te bellen.
Indien je je eigen mobiele telefoon wil gebruiken, adviseren wij je om voor vertrek bij uw provider te informeren naar de mogelijkheden van het gebruik van je mobiele telefoon en de kosten.
Het gebruik van internet kan in de meeste hotel via een draadloos netwerk…soms staan ook computers met internetverbinding ter beschikking van hotelgasten…

 • Belgische ambassade in Costa Rica

Sinds Augustus 2013 is de Belgische ambassade voor Centraal – Amerika verhuisd van Costa Rica naar Panama.

Adres:
Amabel Panama
Credicorp Plaza
Calle 50,
Piso 31, Oficina 31-A
Panama Stad
Openiningsuren:
Van maandag tot donderdag van 8:00 u t.e.m. 12:00 u en van 13:00 t.e.m. 16:00 u; vrijdag van 8:00 u t.e.m. 12:00 u
Telefoon:
(00507  voor Panama) 3011438/37/36/35
Noodtelefoon:
(00507 voor Panama) 63883961

 • Nederlandse ambassade in Costa Rica: 

Adres:
Oficentro Sabana Sur
Edificio 3, Piso 3
San José,
Openiningsuren:
Van maandag tot vrijdag  van 9:00 u t.e.m. 12:00 u
Telefoon:
(00506 voor Costa Rica) 22961490

 • Nationale feestdagen

• 1 januari (Nieuwjaar)
• 11 april (dag van de nationale held Juan Santamaria)
• Heilige Week: in maart of april; de donderdag en vrijdag voor Paaszondag zijn de officiële feestdagen, maar de meeste zaken zijn de hele week gesloten. Van donderdag tot zondag is alcoholverkoop verboden en op donderdag en vrijdag ligt het publiek transport stil.
• 1 mei (Dag van de Arbeid)
• 25 juli (Annexatie van Guanacaste bij Costa Rica)
• 2 augustus (de Maagd van de Engelen)
• 15 augustus (Moederdag)
• 15 september (Dag van de Onafhankelijkheid)
• 12 oktober (Dag van de Culturen)
• 24/25 december (Kerstmis)

 • Voor uw veiligheid: enkele voorzorgsmaatregelen

Costa Rica is niet gevaarlijker dan welk ander land op de wereld. Je bent en blijft echter een toerist, wat betekent dat je erg opvalt tussen de lokale bevolking. De volgende tips kunnen je helpen om problemen te voorkomen:

• Loop nooit alleen of zonder gids in afgelegen gebieden, stranden of eenzame straatjes.
• Draag geen dure sieraden in het openbaar.
• Wees discreet met je geld en waardevolle spullen (zoals camera, GSM…), je hebt vaak meer in bezit dan de gemiddelde Costaricaan.
• Houd ten allen tijde je spullen in de gaten. Laat nooit iets waardevols onbewaakt in de auto achter en maak je auto leeg als je ergens blijft overnachten.
• Gebruik tassen met schouderbanden en draag je persoonlijke bagage strak tegen het lichaam aan, vooral in San José.
• Indien je een kaart wil raadplegen, doe dit dan op een openbare en veilige plaats. Geef niet de indruk verdwaald te zijn in de buurt van vreemden, vraag liever de weg aan een politieman.
• Maak gebruik van de hotelkluis voor het bewaren van je geld, bankkaarten, waardevolle
papieren en bezittingen.
• Maak twee kopieën van je paspoort. Laat het origineel in de hotelkluis. Hou één kopie bij je en bewaar de andere in je bagage.
• Bij verlies of diefstal van je paspoort kan je contact opnemen met OIJ (Organismo de Investigación Judicial, tel. 2295-3000). Hier kan je een verklaring verkrijgen waarmee je met twee pasfoto’s bij de ambassade tijdelijke identiteitspapieren kan krijgen zodat je de reis kan verderzetten.
• Steek niet al je geld op eenzelfde plaats . Houd alleen een klein bedrag voor bijvoorbeeld dagelijkse uitgaven bij de hand, op een veilige plek. Bewaar de rest van je geld op een veilige plaats (hotelkluis of bagage) of verdeel het over je medereizigers.
• Indien je Traveler Cheques meebrengt, zorg dan dat jealle nummers ergens noteert. In geval van diefstal of verlies kunnen ze op die manier makkelijk gerapporteerd worden.
• Indien je waardevolle of dure spullen bij je hebt, zorg dan voor een reisverzekering.

Een ander soort gevaar zijn “rip currents” of gevaarlijke stromingen in zee. Vraag vooraleer je gaat zwemmen advies aan locals of redders indien deze aanwezig zijn. Op sommige stranden wordt gebruik gemaakt van een vlaggensysteem. Zwem liever niet alleen. Indien je in een stroomversnelling terecht komt, blijf dan kalm en zwem uit de stroming parallel met het strand. Vecht in geen geval tegen de stroming in!

 • Tijdsverschil

In Costa Rica is het 7 uur (wintertijd) of 8 uur (zomertijd) vroeger dan in België. Costa Rica kent geen zomer- of wintertijd.