Fotografiereis Costa Rica met Inezia Tours

Status: inschrijven mogelijk

Begeleiding: Pieter De Vries

Transport: comfortabele bus (20-seater) met airco

Accomodaties: comfortabele hotels en lodges telkens met privé-sanitair

zwaarte reis: De voornaamste activiteiten zullen plaatshebben op plekken waar veel vogels geconcentreerd zijn rond voerderstations zoals vruchtenfeeders en suikerfeeders voor kolibries. Door het plaatsen van mooie bemoste takken in de buurt van de feeders zal een mooie omgeving gecreeërd worden voor natuurlijke foto’s. Ook is een bezoek aan de schuilhut voor Koningsgier voorzien. Verder zijn er 2 relaxte boottochten geprogrammeerd. De wandelingen zullen beperkt zijn tot korte tochtjes bij het zoeken van de quetzal in de hooglanden en de uilen in Orotina. Vermits we daar telkens lokale gidsen voorzien die perfect weten waar de dieren zitten zal de tijd voor zoeken en wandelen beperkt blijven zodanig dat er maximaal gefotografeerd kan worden. Ook wordt een lichte wandeling langs spectaculaire hangrbuggen in het Arenal gebied aangeboden.

Gedetailleerde reisbeschrijving: 

23 februari: Amsterdam – San José (Hotel Bougainvillea)

We vertrekken uit Amsterdam voor de vlucht naar San Jose in Costa Rica, waar we ‘s avonds aankomen. Na aankomst worden we opgewacht door een vertegenwoordiger van onze lokale agent die ons naar een comfortabel hotel met zwembad iets buiten het centrum van Santo Domingo de Heredia.

24 + 25 februari: Puerto Viejo de Sarapiqui (Selva Verde Lodge)

Voor de liefhebbers die al vroeg wakker zijn voorzien we een wandeling door de mooie botanische tuin van het hotel. Hier krijg je alvast een voorproefje van wat er de komende dagen te wachten staan; in het hotel kan men enkele typische tropische plantenfamilies bewonderen zoals de kleurrijke heliconia’s en gemberachtigen en kennis maken met enkele algemene vogelsoorten zoals oa Great Kiskadee, en Blue-crowned Motmot). Via de uitgestrekte wildernis van het Parque Nacional Braulio Carillo reizen we naar de Caraïbische laaglanden. Onderweg bezoeken we lokale vogelaar Cope, een erg gepassioneerde natuurliefhebber die graag zijn passie deelt met anderen. Bij Cope’s huis kunnen we genieten van erg actieve vruchtenfeeders waar we van vlakbij Passerini’s Tanagers, Grey-necked Woodrails (Russet-naped Woodquail) en Chestnut-headed Oropendola’s van heel dichtbij kunnen observeren en fotograferen. Daarnaast is Cope vaak op de hoogte van rustplekken van nacht-actieve vogels zoals Crested Owl, Great Potoo en Spectacled Owl. In de loop van de middag komen we aan in een mooie jungle lodge mooi geïntegreerd in het regenwoud. Op 28 februari bezoeken we in de ochtend het gerenommeerde La Selva biologisch station. Hier werden al meer dan 400 vogelsoorten waargenomen, waaronder enkele erg bijzondere zoals Snowy Cotinga, de met uitsterven bedreigde Great Green Macaw, Slaty-tailed Trogon, Rufous Motmot, Fasciated Antshrike en Pale-billed Woodpecker. Daarnaast kunnen we hier ook tot 3 soorten apen aantreffen, 2 soorten luiaards en Groene Leguanen.
In de middag bezoeken we samen met een lokale gids Frog Heaven waar we kunnen kennis maken met enkele erg kleurrijke amfibieën en reptielen zoals de kleurrijke pijlgifkikkertjes, de Roodoogmaki-kikker en Green Basilisk.

26+27 februari: Laguna de Lagarto Lodge

Via uitgestrekte ananasplantages, weilanden en stukken regenwoud komen we terecht in het afgelegen Boca Tapada. Hier verblijven we in de eenvoudige Laguna de Lagarto Lodge, de absolute top voor natuurfotografie in Costa Rica. De wereldberoemde natuurfotograaf Bence Maté heeft hier een unieke schuilhut gebouwd voor fotografie van King Vulture. Oog in oog staan met deze kleurrijke gier is een unieke ervaring.
Daarnaast hebben we hier ook toegang tot een exclusieve fotografiesetup, eveneens erg professioneel ingericht door Bence Maté. De vruchtenfeeders staan op ooghoogte op ongeveer 4 meter met een rustige achtergrond waar tot 3 soorten toekans gefotografeerd kunnen worden, verschillende kleurrijke tangara-soorten (Red-legged Honeycreeper, Passerini’s Tanager, Golden-hooded Tanager), spechten (Black-cheeked Woodpecker, Chestnut-colored Woodpecker) en papegaaien (Brown-hooded Parrot en Orange-chinned Parakeet). De zogenaamde “perches” worden dagelijks vervangen bij deze feeders: dagelijks worden dus nieuwe, mooi met mossen en bromelia’s beladen takken klaargezet bij de feeders zodat telkens andere foto’s genomen kunnen worden.
Ook hebben we in de lodge ongelimiteerd toegang tot een kano om rustig te peddelen door de lagunes, waar kaaimannen zich bevinden (ongevaarlijk), verschillende reigersoorten, ijsvogels en Slangenhalsvogel. Verder is er een tuin waar kleinere vogelsoorten kunnen worden gefotografeerd zoals Shining en Green Honeycreeper. Tenslotte is het tropisch regenwoud vlakbij waar de mogelijkheden onbeperkt zijn voor macro-fotografie en voorzien we eveneens een fotosessie met slangen en kikkertjes.

28+29/ februari: vulkaan Arenal gebied (Arenal Observatory Lodge)

Onze volgende bestemming is een prachtige afgelegen lodge aan de rand van het regenwoud en aan de voet van (maar op veilige afstand) van de Arenal vulkaan. De bloemenrijke tuinen van het hotel trekken heel wat interessante vogels aan zoals de Garthered Trogon, Black-cowled Orioles, Band-backed Wren, Crested Guan, Brown-hooded en White-crowned Parrots en Crimson-collared Tanager. Daarnaast zijn er feeders waar kleurrijke tanagers op afkomen, Montezuma oropendola en zelfs de Great Currasow. Allen vrij makkelijk te fotograferen…Ook de schattige neusbeertjes zijn hier niet schuw en goed benaderbaar voor fotografie. Op onze tweede dag maken we een ochtendwandeling via grote suspensiebruggen door het dak van het regenwoud. Op die manier krijgen we de fauna en flora van de boomtoppen op een unieke manier te zien en kunnen we getuige zijn van een prachtige panoramisch uitzicht op het dak van het regenwoud.

1,2 + 3 maart: Parque Nacional Carara en Tarcoles rivier (Cerro Lodge)

We steken de continentale scheidingslijn over en verlaten de vochtige Caraïbische vegetatie en komen in de drogere Pacifische kant van het land terecht. Onderweg, in de haven van Caldera maken we een stop om Brown Pelicans en Magnificent Frigatbirds te bewonderen en fotograferen. We verblijven de komende dagen in een rustig gelegen lodge met mooi uitzicht op de mangroves voor de Stille Oceaan aan de ene kant en op het Parque Nacional Carara aan de andere kant. De lodge is ideaal voor de observatie van Scarlet Macaws die hier vaak erg dicht te benaderen zijn. Op de tweede dag staat exclusief voor ons een foto-excursie met de lokale vogelaar “Alvaro” van Orotina op het programma. Vorige keer hadden we Spectacled Owl op ooghoogte. Verder maken we kans op Ferruginous Pygmee Owl en mogelijk Turqoise-browed Motmot (tropische kleurenexplosie !) en is de kans groot om zelfs de erg schuwe Lesser Ground Cuckoo voor de lens te krijgen. Stuk voor stuk vogelsoorten om als natuurfotograaf van te smullen. Op onze laatste dag maken we twee boottochten op de Tarcoles rivier van elk 3 uur. Uiteraard beschikken we over onze eigen privé-boot. Onze kapitein maakt er een sport van om met engelengeduld de dieren te benaderen zodanig dat iedereen mooie foto’s kan nemen. Roseate Spoonbills, Wood Storks en White Ibis en een hele reeks reigers en ijsvogels komen hier uitgebreid aan bod en enkele grote Amerikaanse Krokodillen (tot 5 m lang) kunnen tot op enkele meters benaderd worden (we blijven steeds op veilige afstand).We programmeren één boottocht om 6:00 in de ochtend en ééntje om 15:00 in de middag om bij zacht licht te kunnen fotograferen en hopelijk een mooie zonsopkomst en zonsondergang mee te pikken.

4+5 maart: Bosque del Tolomuco Lodge

We volgen een hele tijd de grillige kustlijn van de Stille Oceaan; onderweg maken we een stop aan Playa Hermosa om de fraaie branding met waaiende kokospalmen op de achtergrond te fotograferen. Vervolgens rijden we het Talamanca gebergte in; de komende dagen brengen we door in een kleine B&B met zwembad rond 1200 meter hoogte. Vanuit onze lodge hebben we de exclusieve toegang tot het aangrenzend privénatuurreservaat (nevelwoud) en erg actieve vruchten- en suikerfeeders.
We kunnen hier direct kennis maken met een heel andere avifauna. Elegant Euphonia’s, Blue-throated Toucanet en Silver-throated Tanagers zijn vaak te zien aan de bosrand, en een hele reeks kleurrijke vogels passeren de vruchtenfeeders met oa kans op de spectaculaire Red-headed Barbet, Cherrie’s Tanagers en White-naped Brush-finch. Daarnaast zijn er suikerfeeders die Violet Sabrewing aantrekken, Green-crowned Briljant en White-throated Mountain-gem. De toegangsweg van de lodge is beplant met verbena struiken met kleine paarse bloemetjes, waar de kleinere kolibrie soorten zich te goed aan doen. Hier maken we kans op enkele zeldzaamheden zoals de White-tailed Emerald, het sublieme mannetje van de Scintillant Hummingbird en zelfs de White-crested Coquette wordt hier sporadisch waargenomen…

6+7 maart: Talamanca hooggebergte (Quetzal Paradise Lodge)

We beklimmen de met nevelwoud bedekte Cerro de la Muerte en passeren onderweg de hoogste pas van de Interamerikaanse snelweg in Centraal Amerika rond 3400 m. Hier komen we terecht in het paramo: een soort tropische alpiene vegetatie bestaande uit lage struiken, mini-bamboe, wolfsklauw en heel veel mossen. We gaan hier op zoek naar enkele paramo-specialiteiten zoals de Volcano Junco, Timberline Wren en Volcano Hummingbird. Vervolgens dalen we af naar onze eenvoudige lodge op 2500 meter. Quetzal Paradise lodge is de ideale uitvalsbasis voor fotografie van de fauna en flora van de hooglanden en het dramatische omliggende berglandschap te bewonderen.   Dit is één van de beste pekken in Costa Rica om de spectaculaire Resplendent Quetzal waar te nemen. Deze groen-met rode vogel met staart van wel 1 meter lang is steeds te vinden in de buurt van de aguacatillo of wilde avocado boom. We schakelen lokale gidsen in die zeer goed op de hoogte zijn waar deze unieke vogel te vinden is. Daarnaast gaan we zorgen voor exclusieve toegang tot enkel feeders. Ten eerste suikerfeeders om enkele spectaculaire kolibriesoorten te fotograferen zoals Fiery-throated Hummingbird, Lesser Violetear en Talamanca Hummingbird. Ten tweede voorzien we 2 vruchtenfeeders op verschillende locaties met verschillende soorten zoals Long-tailed Silky-flcyatcher, Silver-throated Tanager, Acorn Woodpecker, Flame-colored Tanager, Yellow-thighed Finch, Rufous-collared Sparrow.

8 maart (Hotel Country Inn & Suites)

We verlaten de hooglanden en komen opnieuw aan in de Centrale Vallei. We verblijven de laatste nacht in een comfortabel hotel op een 10-tal minuten van de vlieghaven.

9 maart

Transfer naar de vlieghaven.

10 maart

Aankomst in Amsterdam.

Voor prijzen en boekingen: zie Inezia Tours