Easy birding vogelreis Costa Rica 2020 met Birding Breaks

Status: inschrijven mogelijk

Begeleiding: Pieter Westra

Transport: comfortabele bus (20-seater) met airco

Accomodaties: comfortabele hotels en lodges telkens met privé-sanitair

zwaarte wandelingen: De wandelingen die we met deze vogelreis maken zijn niet zwaar omdat het tempo steeds laag ligt omdat er natuurlijk veel wordt rondgekeken naar vogels en andere dieren en planten. Af en toe gaat het wel wat op en af, de langste wandeling die we zullen maken is ca. 3 km lang. De warmte is een factor die een impact heeft op je fysiek. In de laaglanden doen we het dan ook rustig aan en zorg de reisleider ervoor dat iedereen voldoende water mee heeft, zelf neemt hij altijd wat extra liters mee voor de zekerheid.  De reis is beslist te maken voor mensen van jong tot oud, zeker als je een vogelliefhebber bent mag je niet twijfelen. Ook voor natuurfotografie zal deze reis uiterst geschikt zijn. Op verschillende momenten zullen we aan voederstation komen waar vogels erg goed kunnen benaderd en gefotografeerd worden. Ook verschillende boottochtjes taan geprogrammeerd waardoor de natuur op een zeer relaxte manier worden beleefd.

Gedetailleerde reisbeschrijving: 

22/03: vlieghaven – Alajuela

Aankomst  vlieghaven San José. De groep wordt verwelkomd door Pieter Westra, de gids. We verblijven in een hotel op 10 minuten rijden van de vlieghaven…(Hotel Country Inn)

23+24/03: Cerro de la Muerte 

 We beklimmen de met nevelwoud bedekte Cerro de la Muerte en verblijven in een mooie lodge aan de rand van het nevelwoud met spectaculair uitzicht op het omgevende dramatische berglandschap. De bijzondere avifauna van deze plek trekt vogelliefhebbers aan van over de hele wereld om oa op zoek te gaan naar spectaculaire Resplendent Quetzal, die hier vij algemeen is. Deze groen-met rode vogel met staart van wel 1 meter lang is steeds te vinden in de buurt van de aguacatillo of wilde avocado boom. Daarnaast kunnen heel wat Costa Rica – Panama endemen zien zoals de Collared Redstart, Long-tailed Silky-flycatcher, Yellow-thighed Finch en Spangle-cheeked Tanager. Ook kolibries komen uitgebreid aan bod: tot 5 soorten kunnen in detail vanop korte afstand worden waargenomen rond de feeders die in de buurt van de lodge hangen.(Quetzal Paradise Lodge)

25, 26+27/03: Parque Nacional Carara – Tarcoles Rivier – Orotina 

 We dalen helemaal af naar de Pacifische laaglanden. Onderweg passeren we de hoogste pass van de Interamerikaanse snelweg in Centraal Amerika, waar we in de paramo vegetatie gaan en op zoek gaan naar lokale specialiteiten Volcano Junco en Timberline Wren. We verblijven de komende 3 nachten in een mooi hotel op enkele kilometers van het Parque Nacional Carara. Dit gebied is zeer vogelrijk dankzij zijn unieke geografische positie op de overgangszone tussen het droge tropisch bos van het noorden en het nattere tropische regenwoud van het zuiden. Het zogenaamde overgangsbos bevat typische soorten van beide streken en is daarom zeer biodivers. Daarnaast is dit één van de weinige plekken in Costa Rica waar men nog regelmatig de spectaculaire Scarlet Macaws ziet.  Op 26/03 bezoeken we het Parque Nacional Carara, waar we naast een heleboel vogels ook kunnen kennis maken met apen (tot 3 soorten), neusbeertjes, luiaards, de goudhaas, etc…Op 27/03 maken we in de vroege ochtend een mooie bootexcursie op de Tarcoles rivier, bij het zachte licht van de opkomende zon. We varen langs de monding en kunnen we de gracieuze vlucht van fregatvogels en bruine pelikanen bewonderen, een 8-tal soorten reigers observeren, White Ibis, Roseatte Spoonbill, Southern Lapwings,…maar ook Amerikaanse krokodillen van wel 5 meter lang kunnen hier gespot worden. Onze kapitein is een expert om de boot geruisloos dichterbij te loodsen zodanig dat iedereen van dichtbij de dieren kan waarnemen en fotograferen. In de namiddag gaan we met een lokale gids Alvaro op stap in Orotina. Alvaro kent de streek als zijn broekzak en loodst ons naar Black-and-White Owl, Ferruginous Pygmee Owl en met wat geluk kunnen we hier zelfs Lesser Ground Cuckoo bewonderen…(Hotel Villa Lapas)

28+29/03: Abangaritos – Hacienda Solimar – Colorado 

We rijden verder naar het noordwesten, naar de droogste streek van Costa Rica. We verblijven in een rustige, erg afgelegen lodge te midden van uitgestrekte weilanden en stukken tropisch droog bos en vlakbij de monding van de Rio Tempisque. Hier kunnen we enkele spectaculaire vogesoorten zien typisch voor het tropisch droog bos zoals de Turqoise-browed Motmot, White-throated Magpie-jay, Yellow-naped Parrot, en White-fronted Parrot. Daarnaast zitten we vlakbij de kust waar we Brown Pelicans en Magnificent Frigatbirds kunnen verwachten. Op 29/03 bezoeken we Hacienda Solimar: een uitgestrekt gebied van een 10 000 tal ha met moerasgebied, uitgestrekte weilanden en mooie stukken tropisch droog bos. Samen met een extra lokale gids gaan we op zoek naar lokale bijzonderheden zoals Spectacled Owl, Long-tailed Manakin, Jabiru. Roseatte Spoonbill, Limpkin en Spot-breasted Oriole. Ook nemen we een kijkje in Colorado waar aan een zoutwinningsgebied grotce concentraties overwinterende steltlopers, meeuwen en sternen te zien zijn…(La Ensenada Lodge)

 30+31/03: Arenal vulkaan 

We steken de continentale scheidingslijn over en verlaten de droge Guanacaste streek om in de vochtige Caraïbische laaglanden te komen. We verblijven. We verblijven in een prachtige afgelegen lodge aan de rand van het regenwoud en aan de voet (maar op veilige afstand) van de actieve Arenal vulkaan. In de directe omgeving van de lodge kan me uitgebreid wandelen door mooie tropische tuinen en langs de bosrand; dat levert vaak mooie waarnemingen op zoals de Crested Guan, Great Currasow, Masked Tityra’s en Orange-bellied en Gartered Trogons. Opnieuw is er heel wat te beleven aan de feeders die druk bezocht worden door kleurrijke tanagers, oropendola’s en woodpeckers. Op 31/03 maken we een vroege ochtendwandeling via grote suspensiebruggen door het dak van het regenwoud. Op die manier krijgen we de fauna en flora van de boomtoppen wat beter te zien. Dit gebied is tevens een zeer goed vogelgebied met soorten die elders zeer moeilijk waar te nemen met mogelijkheden op enkele bijzondere soorten zoals Ocellated Antbird, White-throated Shrike-tanager, Yellow-eared Toucanet en Brown-billed Sytchbill.(Arenal Observatory Lodge)

 01+02/04: Caño Negro – Medio Queso 

 We gaan verder noordwaarts naar het afgelegen gehuchtje Caño Negro omgeven door een groot wetland die een magneet is voor watervogels. Tijdens een bootexursie op de Rio Frio kunnen we al de Amerikaanse ijsvogels waarnemen, inclusief de allerkleinste American Pygmee Kingfisher en de erg zeldzame Green-and-rufous Kingfisher. Ook kijken we uit naar lokale bijzonderheden zoals Nicaraguan Seed-fich, Spot-breasted Wren en de Lesser Yellow-headed Vulture. Daarnaast bezoeken we het Medio Queso gebied, een uitgestrekt wetland waar bijna geen mens komt. Ook hier doen we een relaxte bootexcursie en maken we kans op enkele unieke soorten die elders in Costa Rica praktisch niet worden waargenomen zoals Yellow-breasted Crake, Lesser Bittern en American Bittern. (Natural Lodge Caño Negro)

03 + 04/04: Puerto Viejo de Sarapiqui – La Selva biologisch station 

 Puerto Viejo de sarapiqui staat bekend om zijn hoge diversiteit aan fauna en flora en in het bijzonder aan vogels. Deze plek kan dan ook niet ontbreken tijdens een vogelreis…met een mooie rustig gelegen lodge als uitvalsbasis verkennen we dit gebied grondig…op 30/03 bezoeken we het  La Selva biologisch station, een absolute klassieker voor de vogelliefhebber in Costa Rica. De bosrand is steeds goed voor enkele spectaculaire soorten zoals Fasciated en Great Antshrike, Gartered Trogon en Crested Guan. Terwijl het primair regenwoud goed is voor Great Currasows, Rufous Motmots, Bare-necked Umbrellabirds, Pale-billed Woodpecker etc…in de namiddag gaan we op zoek naar de met uitsterven bedreigde Great Green Macaws en speuren we de oevers van de rivieren af voor de unieke Sunbittern en fraaie Fasciated Tiger-heron. (La Quinta de Sarapiqui Lodge)

 05/03 + 06/04: Guapiles –  Santo Domingo de Heredia 

We keren terug naar de Centrale Vallei en op weg daarheen passeren we langs Guapiles, waar de sympathieke en erg getalenteerde natuurtekenaar Cope ons verwelkomt in zijn huis. Hier kunnen we zijn erg fraaie natuurtekeningen bewonderen en heel wat vogels zien aan de vruchten – en suikerfeeders zoals Grey-necked Woodrail, White-necked Jacobin, Bronze-tailed Plumeleteer en Green Honeycreeper. Daarnaast zal Cope ons meenemen naar enkele bijzondere plekjes voor observatie van nachtvogels (mogelijk Great potoo, Crested Owl en Vermiculated Screech-owl) en de bijzonder schuwe Thicket Antpitta…we eindigen onze reis in stijl in het prachtige Hotel Bougainvillea, bekend om zijn mooie tuin waar we uitkijken naar oa Blue-crowend Motmot en de zeldzame White-eared Ground-sparrow. Op 01/04 is transfer naar vlieghaven voorzien. Einde reis (Hotel Bougainvillea)

Raadpleeg hier:

Vogellijst editie 2014

Voor prijzen en boekingen: zie Birding Breaks