Vogelreis Costa Rica met Starling Reizen

Status: gegarandeerd, inschrijven mogelijk

Begeleiding: Pieter Westra

Transport: comfortabele bus (20-seater) met airco

Accommodaties: comfortabele hotels en lodges telkens met privé-sanitair

zwaarte wandelingen: De wandelingen die we met deze vogelreis maken zijn niet zwaar omdat het tempo steeds laag ligt omdat er natuurlijk veel wordt rondgekeken naar vogels en andere dieren en planten. Af en toe gaat het wel wat op en af, de langste wandeling die we zullen maken is ca. 4 km lang. De warmte is een factor die een impact heeft op je fysiek. In de laaglanden doen we het dan ook rustig aan en zorgt de reisleider ervoor dat iedereen voldoende water mee heeft.  De reis is beslist te maken voor mensen van jong tot oud, zeker als je een vogelliefhebber bent mag je niet twijfelen. Mocht je aan een aantal excursies niet mee willen of kunnen doen dan kan je nog steeds volop genieten van de vogels en de natuur in de directe omgeving van de accommodaties, die telkens midden in de natuur liggen. Sowieso zullen er voldoende mooie momenten en activiteiten bijzitten die voor iedereen toegankelijk zijn.

Gedetailleerde reisbeschrijving: 

04/01: vlieghaven– Santo Domingo de Heredia (Hotel Bougainviullea)

Aankomst  vlieghaven San José. De groep wordt verwelkomd door Pieter Westra, de lokale gids. We verblijven in een mooi en rustig hotel met zwembad en omgeven door een grote botanische tuin, waar enkele tropische families zoals heliconia’s, gembers en bromelia’s goed vertegenwoordigd zijn.

05+06/01: Orosi – Parque Nacional Tapanti (Hotel Rio Perlas)

De spectaculaire Orosi vallei met uitgestrekte koffieplantages, begrensd door het smardgroene woud van het Parque Nacional Tapanti is het decor van de komende 2 dagen. Ons hotel is rustig gelegen aan de rand van het woud. Op weg er naartoe passeren we de stad Cartago met op de achtergrond de Irazu vulkaan, koffieplantages en mooie uitzichtpunten op de vallei en het Cachi stuwmeer. Op het terrein van Hotel Rio Perlas kunnen we alvast kennis maken met enkele bijzondere vogels zoals de Montezuma Oropendola, met hun grote kolonies van hangende nesten. Maar ook de bizarre Sunbittern wordt hier regelmatig gezien…Op 06/01 bezoeken we het weinig bezochte Parque Nacional Tapanti waar we kunnen kennis maken met een prachtig stuk nevelwoud en enkele kleurrijke vogelsoorten zoals Red-headed Barbet, Blue-throated Toucanet, Collared Trogon en de endemische Spangle-cheeked Tanager.

07+08/01: Talamanca hooggebergte (Quetzal Paradise Lodge)

We trekken nu echt het hooggebergte in en verblijven de komende dagen in een mooie lodge omgeven door een prachtig oud eikenbos waarvan al de bomen praktisch volledig beladen zijn met epifyten zoals bromelia’s, varens, mossen en zelfs orchideeën. Hier gaan we op zoek naar de mytische Resplendent Quetzal, volgens velen de mooiste vogel van het Amerikaanse continent. Het iridiserend rood-groene mannetje heeft een staart van wel 1 meter lang…door de constante aanwezigheid van wilde avocado’s, de quetzal’s favoriete voedsel kan deze vogel hier het hele jaar door worden waargenomen. Maar ook een groot aantal kleurrijke endemische vogelsoorten met een verspreidingsgebied beperkt tot Panama en Costa Rica kunnen hier vrij makkelijk worden waargenomen en met wat geluk gefotografeerd zoals de Collared Redstart, Long-tailed en Black-and-yellow Silky-flycatcher en Yellow-thighed Finch. Daarnaast zijn er een 5-tal kolibriesoorten die naar de suikerfeeders komen en tot op een meter afstand kunnen benaderd worden waaronder de spectaculaire en zeldzame Fiery-throated Hummingbird.

09,10+11/01: Parque Nacional Carara – Orotina en Tarcoles rivier (Cerro Lodge)

 We dalen helemaal af naar de grillige kustlijn van de Stille Oceaan…onderweg maken we enkele interessante stops; een eerste aan de hoogste pass van de Interamerikaanse snelweg op 3400 meter waar we terecht zullen komen in een ecologische hele nieuwe wereld van lage struiken, mini-bamboe, korstmossen: de zogenaamde paramo. Bij wolkeloos weer is het mogelijk de Stille Oceaan te zien en de rokende Turrialba vulkaan. Een tweede stop maken we aan een wegrestaurantje met mooi zicht op de groene de El General vallei en waar vruchtenfeeders enkele mooie vogelsoorten kunnen opleveren zoals de Speckled Tanager en de endemische Fiery-billed Aracari. Op 10/01 bezoeken we het Parque Nacional Carara. Hier komt het zogenaamde overgangsbos aan bod tussen het tropisch droog bos van het noordwesten en het tropisch regenwoud van het zuidwesten…invoelden van beide ecosystemen leidt tot een erg interessante en diverse soortenmix…we gaan hier op zoek naar enkele bijzondere vogelsoorten zoals de endemische Baird’s Trogon, Orange-collared Manakin en Golden-naped Woodpecker en nemen ook een kijkje aan een klein bosbeekjes waar vaak Red-capped Manakin en Blue-crowned Manakin komen badderen. Maar ook zullen we kunnen kennis maken met enorme wurgvijgen met hun fascinerende levescyclus en de constant actieve parasolmieren. Op 11/01 staat in de voormiddag een privé-bootexcursie geprogrammeerd op de Tarcoles rivier met een ruim aanbod aan watervogels (een 10-tal reigersoorten, Brown Pelican, Magnificent Frigatbird, White Ibis, en tot 5 soorten ijsvogels) en waar Scarlet Macaws af en aanvliegen en grote Amerikaanse krokodillen kunnen worden waargenomen (we blijven steeds op veilige afstand). In de namiddag brengen we een bezoek aan een lokale vogelaar in het nabijgelegen Orotina om op zoek te gaan naar uilen. Op een 3-tal uren tijd ie het hier mogelijk om tot 4 soorten uilen waar te nemen en fotograferen…tot de mogelijkheden behoren oa Spectacled Owl, Black-and-white Owl, Ferruginous Pygmee Owl en Pacific Screech Owl.

12+13/01: La Ensenada Lodge en Hacienda Solimar

Naarmate we verder noordwestwaarts trekken begint het landschap steeds droger te worden. Onze eindbestemming is een afgelegen eenvoudige lodge omgeven door uitgestrekte weilanden en stukjes tropisch droog bos en met mooi uitzicht op de Golf van Nicoya. Brulapen zitten vaak in de bomen rond de lodge en zullen de komende dagen hun naam alle eer aandoen en dienst doen als natuurlijke wekker…’s avonds zijn er rond de lodge vaak bijzondere zoogdieren te zien, die elders moeilijk te zien zijn zoals het bizarre “Mexican Hairy Porcupine”, een in de bomen levend stekelvarken en de Hooded Skunk. Ook bestaat de mogelijkheid om mooie tarantula’s te vinden in de dorre weilanden. Op 13/01  bezoeken we Hacienda Solimar, één van de grootste veehouderijen van het land waar in een oppervlakte van 10 000 ha zich uitgestrekte weilanden bevinden, maar ook grote stukken moerasgebied en tropisch droog bos. Samen met een lokale gids gaan we het gebied verkennen. We kunnen ons verwachten aan grote concentraties aan watervogels met duizenden Black-bellied Whistling Duck en maken hier ook kans op de zeldzame Jabiru Ooievaar en de schuwe Long-tailed Manakin.

14+15/01: Arenal gebied – hangbruggentour (Arenal Observatory Lodge)

We verlaten de dorre laaglanden van Guanacaste en gaan de continentale scheidingslijn over waardoor we van het ene moment op het andere ineens in een hele andere wereld terecht komen éénmaal we de Caraïbische laaglanden bereiken van vochtige regenwoud-achtige vegetatie. We verblijven in een prachtige afgelegen lodge aan de voet van de bijna geometrische perfecte kegel van de Arenaal vulkaan omringd door smaragdgroen regenwoud. Vanuit de lodge vertrekt een uitgebreid netwerk van goed onderhouden paden door regenwoud en tropische tuinen. Onderweg kunnen we kennis maken met bijzondere vogels zoals de Great Currasow, tot 3 soorten toekans, Orange-bellied Trogon en Crimson-collared Tanager. Terwijl we er ook kans maken op White-nosed Coati’s (neusbeertjes) en Central-American Spider Monkey…Op 15/01 maken we een unieke natuurwandeling gedeeltelijk door de boomtoppen van het regenwoud via enorme suspensiebruggen. Dit laat ons toe de fauna en flora van het regenwoud wat van naderbij te bestuderen. Daarnaast kunnen we hier bijzondere vogelsoorten waarnemen zoals Rufous-tailed Jacamar, Spotted Antbird en met wat geluk zelfs de fraaie Ornate Hawk-eagle.

16+17/01: Puerto Viejo de Sarapiqui – Frog Heaven – La Selva biologisch station (La Quinta de Sarapiqui Lodge)

Puerto Viejo de Sarapiqui is een klein gehuchtje omgeven door tropische landbouwgewassen en nog enkele mooie stuken primair regenwoud. We verblijven in een rustige lodge omgeven door mooie tropische tuinen met toegang tot een vlindertuin waar we de azuurblauwe Morpho vlinder en andere kleurrijke soorten kunnen bewonderen. Op 17/01 bezoeken we in de voormiddag het gerenommeerde La Selva biologisch station. Hier komen wetenschappers van over de hele wereld zich verdiepen in de tropisch ecologie. Samen met een lokale gids trekken we een prachtig stuk maagdelijk regenwoud in, een unieke ervaring die altijd vol met verassingen zit. Zo kan men hier tot 3 soorten apen waarnemen, 2 soorten luiaards, Collared Pecarries (soort zwijntjes) Groene Leguanen, Pijlgifkikkertjes, en een ongekende hoeveelheid aan kleurrijke vogels waarvan enkele heel bijzondere zoals de met uitsterven bedreigde Great Green Macaw, Great Tinamou, White-collared Manakin,… In de namiddag gaan we op bezoek bij “Frog Heaven” waar we met de hulp van een lokale gids enkele erg kleurrijke kikkers kunnen bewonderen en fotograferen zoals de emblematische Red-eyed Leaf-frog (roodoogmaki-kikker), Red-webbed Leaf-frog, Masked Treefrog en met wat geluk zelfs een Glassfrog: deze laatste hebben een doorschijnende huid waardoor je hun ingewanden kan zien liggen !!…

18 + 19/01: Cope – Danta kolibrietuin – Santo Domingo de Heredia (Hotel Bougainvillea) 

Voor we terugkeren naar de dichtbevolkte Centrale Vallei maken we nog een bezoek aan Cope, een gepassioneerde natuurliefhebber, die ook een erg getalenteerde tekenaar is. Zijn prachtige tekeningen van vogels, insecten en amfibieën kunnen in zijn nederige huisje in Guapiles bewonderd worden. Cope zal ons meenemen voor een tour rond Guapiles, die hij als zijn broekzak kent. Een excursie met Cope zit altijd boordevol verrassingen, zo weet hij vaak de loactie van nachtvogels zoals Great Potoo, Crested Owl en Spectacled Owl is hij ook op de hoogte van actieve nesten van bijzondere soorten. Vervolgens keren we terug naar San José en doen we nog één laatste stop aan de Danta kolibrietuin, waar regelmatig Black-crested Coquette en Snowcap worden geobserveerd, 2 van de kleinste, maar ook meest unieke kolibries van Costa Rica…op 19/01 is transfer naar de vlieghaven voorzien…einde reis

Voor meer informatie: Starlingreizen.be