Vogelreis Costa Rica met Birding Breaks

Status: inschrijven mogelijk

Begeleiding: Pieter Westra

Transport: comfortabele bus (20-seater) met airco

Accommodaties: comfortabele hotels en lodges telkens met privé-sanitair

zwaarte wandelingen: De wandelingen die we met deze vogelreis maken zijn niet zwaar omdat het tempo steeds laag ligt omdat er natuurlijk veel wordt rondgekeken naar vogels en andere dieren en planten. Af en toe gaat het wel wat op en af, de langste wandeling die we zullen maken is ca. 4 km lang. De warmte is een factor die een impact heeft op je fysiek. In de laaglanden doen we het dan ook rustig aan en zorg de reisleider ervoor dat iedereen voldoende water mee heeft, zelf neemt hij altijd wat extra liters mee voor de zekerheid.  De reis is beslist te maken voor mensen van jong tot oud, zeker als je een vogelliefhebber bent mag je niet twijfelen. Mocht je aan een aantal excursies niet mee willen of kunnen doen dan kan je nog steeds volop genieten van de vogels en de natuur in de directe omgeving van de accommodaties, die telkens midden in de natuur liggen. Sowieso zullen er voldoende mooie momenten en activiteiten bijzitten die voor iedereen toegankelijk zijn.

Gedetailleerde reisbeschrijving: 

29/01: vlieghaven – Santo Domingo de Heredia 

Aankomst in vlieghaven San José. De groep wordt verwelkomd door Pieter Westra, de gids. We verblijven in een rustig hotel iets buiten het centrum van Santo Domingo met toegang tot mooie botanische tuin waar heel wat kleurrijke vogels worden gespot zoals Lesson’s Motmot, Blue-grey Tanager en Squirrel Cuckoo…(Hotel Bougainvillea

30+31/01: Parque Nacional Braulio Carillo – La Selva biologisch station

Via de uitgestrekte wildernis van het Parque Nacional Braulio Carillo begeven ons naar de Caraïbische laaglanden Onderweg maken we een wandeling in het indrukwekkende nevelwoud en gaan we op zoek naar enkele typische bosvogels: kleurrijke tangagers (Emerald Tanager, Black-and-yellow Tanager, Tawny-crested Tanager,…),  Woodcreepers (Spotted Woodcreeper, Plain-brown Woodcreeper, Northern Barred Woodcreeper,…) en de zeldzame Yellow-eared Toucanet.  We maken  ook een stop aan enkele verbena planten waar we kans hebben op enkele spectaculaire kolibries zoals Snowcap en Black-crested Coquette. We verblijven in een mooie lodge omgeven door primair en secundair regenwoud aan de rand van de idyllische Sarapiqui rivier. Dit is een van de beste plekken van het land om de bizarre Sunbittern en de schuwe Fasciated Tiger-heron te observeren. Daarnaast trekken de mooie tuinen van de lodge heel wat kleurrijke vogels aan: tot 3 soorten toekans, verschillende papegaai-achtigen, tangara’s,etc… maar ook de kleurrijke pijlgifkikkertjes zijn hier aanwezig en kunnen relatief makkelijk worden waargenomen. Op 31/01 bezoeken we het La Selva biologisch station, een absolute klassieker voor de vogelliefhebber in Costa Rica. De bosrand is steeds goed voor enkele spectaculaire soorten zoals Barred en Great Antshrike, Great Green Macaw, en met wat geluk zelfs de Snowy Cotinga… Terwijl het primair regenwoud een goede plek is voor oa Great Currasows, Rufous Motmots, Bare-necked Umbrellabirds en mogelijk Ocellated Antbird…(Selva Verde Lodge)

01+02/02: Arenal gebied – hangbruggen wandeling

Onze volgende bestemming is een prachtige afgelegen lodge aan de rand van het regenwoud en aan de voet van de Arenal vulkaan. De bloemenrijke tuinen van het hotel trekken heel wat interessante vogels aan zoals de Great Currasow, Garthered Trogon, Brown-hooded en White-crowned Parrots, Crimson-collared Tanager, Montezuma Oropendola en Masked Tityra’s. Enkele goede bospaadjes vertrekken vanuit de lodge naar een waterval en kunnen interessante soorten opleveren zoals Song Wren, Black-and-yellow Tanager, Emerald Tanager en met wat geluk de Spotted of Dull-matled Antbird…Op 02/02 maken we een vroege ochtendwandeling via grote suspensiebruggen door het dak van het regenwoud. Op die manier krijgen we de fauna en flora van de boomtoppen wat beter te zien. Dit gebied is tevens een zeer goed vogelgebied met soorten die elders zeer moeilijk waar te nemen zijn zoals de krachtige Ornate Hawk-eagle, White-fronted Nunbird, Yellow-eared Toucanet en zeldzame Keel-billed Motmot.(Arenal Observatory Lodge)

03/02: Hacienda Solimar en Colorado zoutplassen

De oever van het Arenal stuwmeer volgend komen we aan in Tialarn. Hier steken de de continentale scheidingslijn over en verlaten we de Caraïbische laaglanden en komen we terecht in een hele nieuwe wereld: het noordwestelijke Guanacaste wordt gekenmerkt door droge savannes en stukjes tropisch droog bos. We verblijven in een eenvoudige lodge met zicht op zee waar aan een steiger meeuwen, sternen, Bruine Pelikanen en Magnificent Frigatbirds te zien zijn. De volgende dag bezoeken we het uitgestrekte Hacienda Solimar: een groot landgoed waar men aan veeteelt doet. In het gebied zijn echter nog enkele interessante plassen te vinden met grote concentraties aan watervogels, waar we op zoek gaan naar de indrukwekkende Jabirú, Bare-throated Night-heron, Limpkin, Black-bellied Whistling-duck en Wood Stork. Ook bezoeken we een mooi stuk tropisch droog bos waar we de mooie Long-tailed Manakin, Black-headed Trogon en Spectacled Owl kunnen observeren. Ook bezoeken we de zoutplassen in Colorado waar we ons niet zullen vervelen met de vele overwinterende steltlopertjes en mogelijk Black Skimmers…(La Ensenada Lodge)

04/02+05/02: Parque Nacional Carara

De grillige kustlijn van de Stille Oceaan volgend komen we aan in het gebied rond Parque Nacional Carara. We verblijven in een mooi lodge met uitzicht op Parque Nacional Carara aan één kant en de mangroves die voor de kust van de Stille Oceaan liggen aan de andere kant… Dit gebied is opnieuw zeer vogelrijk dankzij zijn unieke geografische positie op de overgangszone tussen het droge tropisch bos van het noorden en het nattere tropische regenwoud van het zuiden. Het zogenaamde overgangsbos bevat typische soorten van beide streken en is daarom zeer biodivers. Daarnaast is dit één van de weinige plekken in Costa Rica waar men nog regelmatig de spectaculaire Scarlet Macaws ziet.  Op 05/02 bezoeken we het Parque Nacional Carara; doelsoorten zijn oa Royal Flycatcher, White-wiskered Puffbird en de erg schuwe Streak-chested Antpitta…maar ook apen (tot 3 soorten), neusbeertjes en de goudhaas kan men hier verwachten.…(Cerro Lodge)

06+07/02: Tarcoles rivier – La Gamba

Voor we verder trekken maken we een boottochtje door de Tarcoles mangroves. We kunnen hier heel wat reigersoorten waarnemen, ibissen, en tot 5 soorten ijsvogels. We verkennen de mangroves waar we op zoek gaan naar de endemische Mangrove Hummingbird en andere mangrove-specialisten zoals Mangrove Vireo, Mangrove Cuckoo en Mangrove Warbler. We vervolgens onze weg naar het extreme zuiden van Costa Rica, waar we verblijven in een afgelegen jungle lodge in het kleine gehuchtje La Gamba, aan de rand van Parque Nacional Piedras Blancas. Hier worden we verwend door kleurrijke vogels zoals de Fiery-billed Aracari’s, Baird’s Trogon, Yellow-throated Toucans en nog vele meer. We verkennen de nabijgelegen natte weilanden, waar we met wat geluk zowel de Wattled Jacana als de Northern Jacana te zien krijgen en uitkijken naar Yellow-bellied en Ruddy-breasted Seedeaters. We maken ook een boswandeling waar we op zoek gaan naar Red-capped en Orange-collared Manakin, Black-striped Woodcreeper en de endemische Black-cheeked Ant-tanager. (Esquinas Rainforest Lodge)

08+09/02: Cerro de la Muerte

We beklimmen de met nevelwoud bedekte Cerro de la Muerte en verblijven in een kleine afgelegen lodge te midden van het indrukwekkende nevelwoud in het hart van het endemenrijke Talamanca gebergte…onderweg passeren we de paramo, de natuurlijke vegetatie die ontstaat boven de boomgrens…hier snuiven we even de sfeer op en gaan we op zoek naar de Volcano Junco en Timberline Wren. De lodge biedt via goed onderhouden wandelpaden toegang tot de unieke avifauna van het hooggebergte…we kijken oa uit naar de endemische Collared Redstart, Long-tailed en Black-and-yellow  Silky Flycatcher, Black Guan, Yellow-thighed Finch en Black-cheeked Warbler. Ook is dit één van de beste plekken in het land voor de observatie van de spectaculaire Respldent Quetzal… Deze groen-met rode vogel met staart van wel 1 meter lang is steeds te vinden in de buurt van de aguacatillo of wilde avocado boom, zijn favoriete voedsel…Ook kolibries komen hier uitgebreid aan bod:  tot 5 soorten kunnen in detail vanop korte afstand worden waargenomen rond de suikerfeeders die in de buurt van de lodge hangen. ’s Avonds maken we een nachtexcursie om op zoek te gaan naar de endemische Dusky Nightjar en de Bare-shanked Screech-owl…(Quetzal Paradise Lodge)

10+11/02: Orosi vallei en Parque Nacional Tapanti

De spectaculaire Orosi vallei met uitgestrekte koffieplantages, begrensd door het smaragdgroene woud van het Parque Nacional Tapanti is het decor van de komende 2 dagen. Onze lodge is rustig gelegen aan de rand van het woud. Op weg er naartoe verkennen we een semi-open gebied met weilanden en verspreide bomen waar we op zoek gaan naar Lesser Goldfinch, Golden-olive Woodpeckers, White-eared Ground-sparrows en Tropical Mockingbird. Op 11/02 bezoeken we het Parque Nacional Tapanti, een weinig bezocht natuurgebied bekend om zijn grote mixed species flocks met soorten die elders zeer moeilijk te zien zijn…tot de mogelijkheden horen de spectaculaire Red-headed barbet, White-winged Tanager Elegant Euphonia, en de erg schuwe Ochre-breatsed Antpitta. Ook grote roofvogels zoals Barred Hawk, Ornate Hawk-eagle en Black Hawk Eagle worden hier soms waargenomen. Ook tot de mogelijkheden behoren enkele bijzondere kolibries zoals de Black-bellied Hummingbird, Green-fronted Lancebill en White-bellied Mountain-gem. (Hotel Rio Perlas)

12+13/02: Alajuela – vlieghaven

We keren terug naar de Centrale Vallei vi het gehuchtje Ujaras. Hier gaan we nog even op zoek naar enkele bijzonderheden zoals de Prevost Ground-sparrow, Orchard Oriole en Garden Emerald. We eindigen in een comfortabel hotel op 10 minuten van de vlieghaven. Op 13/02 is transfer naar de vlieghaven en terugvlucht voorzien

Raadpleeg hier uitgebreide reisverslagen / soortenlijsten van deze rondreis:

Soortenlijst editie 2016

verslag editie 2015  /  Soortenlijst editie 2015

verslag editie 2014  /  soortenlijst editie 2014

verslag editie 2013  /  soortenlijst editie 2013

verslag editie 2012   /  soortenlijst edite 2012

Voor prijzen en boekingen: zie Birdingbreaks.nl