Vogelfotografiereis Costa Rica met Birding Breaks oktober 2019

Begeleiding: Pieter Westra

Transport: comfortabele bus met airco

Accomodaties: comfortabele hotels en lodges telkens met privé-sanitair

zwaarte reis: de reis is absoluut niet zwaar met beperkte wandelingen en vooral veel fotografie rond feeders of tijdens bootexcursies. Af en toe is een korte wandeling voorzien voor oa fotografie van uilen en Resplendent Quetzal. De warmte is een factor die een impact heeft op je fysiek. In de laaglanden doen we het dan ook rustig aan en zorgt de reisleider ervoor dat iedereen voldoende wáter bij zich heeft, zelf neemt hij altijd wat extra liters mee.  De reis is geschikt voor mensen van jong tot oud en voor zowel beginnende als meer gevorderde fotografen. Verwacht je aan een overromepling van een uitgebreid gamma aan erg kleurrijke vogels. Dit is een zeer productieve fotografiereis waarbij de beste vogelfotografie locaties van Costa Rica aan bod komen…

Gedetailleerde reisbeschrijving: 

9/10: verwelkoming – Alajuela (Hotel Buena Vista)

Bij aankomst op de vlieghaven wordt de groep verwelkomd door de lokale gide, gevolgd door een korte transfer naar een mooi hotel te midden van de koffieplantages op de flank van de Poas vulkaan iets buiten het centrum van Alajuela.

10,11+12/10: Laguna de Lagarto Lodge

We beginnen meteen met de crème de la crème van de vogelfotrografie in Costa Rica en misschien wel in heel tropisch Amerika. In Laguna de Lagarto Lodge worden we de komende dagen verwend worden aan de erg professioneel opgezette feeders waar we vanop ooghoogte en met mooie zachte achtergrond een uitgebreid gamma van enkele van de mooiste vogels van het land te fotograferen zijn. Tot 3 soorten toekans, Montezuma Oropendola’s, Brown-hooded Parrots, Chestnut-colored Woodpecker en enkele kleinere kleurrijke tanagersoorten stelen hier de show. Daarnaast hebben we ook toegang tot de King Vulture schuilhut. Hier kunnen we oog in oog komen met de fantastische koningsgier, een unieke fotografie-ervaring die heel wat mooie foto’s zal opleveren. Ook voorzien we een bezoek aan een tuin in de nabijheid, waar ook vruchtenfeeders staan en kleinere soorten zoals Olive-backed Euphonia, Golden-hooded Tanager en Shining Honeycreeper mogelijk zijn…de toegang tot zowel de feeders als de King Vulture Hide zijn exclusieve voor de groep… optioneel kan men ook een kano nemen en de lagunes opvaren op zoek naar ijsvogels en reigertjes.

13+14/10: Caño Negro (Natural Lodge)

We rijden naar het afgelegen en weinig bezochte Caño Negro, een erg authentiek gedeelte van Costa Rica waar nog maar weinig toeristische ontwikkeling is. Onderweg maken we een privé-bootexcursie op de Medio Queso wetland, waar we kans maken op soorten die elders erg moeilijk zijn zoals Lesser Yellow-headed Vulture, Nicaragua Grackle, Pinneated Bittern en ook ijsvogels erg goed vertegenwoordigd zijn. We verblijven in een mooie lodge omgeven door tropische tuinen op een 100 tal meter van de Rio Frio (koude rivier) en het Caño Negro wetland. Hier voorzien we nog 2 extra privé-bootexcursies en kunnen we verschillende reigersoorten fotograferen (Great Blue Heron, Great egret, Snowy Egret, Little Blue Heron, Tricolored Heron, Green Heron,…); White Ibis, Wood Stork, Northern Jacana en kunnen we met wat geluk al de 6 neotropische ijsvogel soorten  tegenkomen. Caño Negro in het bijzonder is één van de beste plekken voor de erg zeldzame Green-and-rufous Kingfisher en ook maken we een kans op de vrij lastige American Pygmee Kingfisher. ’s Avonds voorzien we met een lokale vogelexpert een nachtexcursie op zoek naar nacht-actieve vogels en maken we kans op Black-and-white Owl, Pacific Screech Owl, Mottled Owl, Great Potoo en Common Potoo.

15+16/10: Puerto Viejo de Sarapiqui (La Quinta de Sarapiqui Lodge)

We begeven ons naar de erg biodiverse Sarapiqui regio, waar we een mooi hotelletje hebben aan de rand van de rivier en met erg actieve feeders waar Crimson-collared Tanager, Collared Aracari’s en Gray-headed Chachalaca’s regelmatig opduiken. Hier programmeren we een bezoek aan een boerderij met semi-gedomesticeerde Scarlet en Great Green Macaws die erg makkelijk te fotograferen zijn en ook vluchtfoto’s op ooghoogte en met mooie achtergrond toelaten. Ook bezoeken we de lokale natuurfotograaf Cope in Guapiles. Cope heeft zijn achtertuin ingericht als een waar fotografieparadijs. Enkele erg actieve feeders trekken tanagers en Oropendola’s aan en aan een nabijgelegen plasje zit vaak de Grey-necked Woodrail. Maar ook kikkers, gecko’s, leguanen, en zelfs een 3-tenige luiaard zijn vaak te zien bij Cope…daarnaast zal Cope ons meenemen in een stukje nabijgelegen regenwoud op zoek naar mooie soorten…Cope is altijd goed op de hoogte van de bijzondere fotogenieke soorten zoals Crested Owl, Spectacled Owl, Great Potoo, Broad-billed Motmot,…

17+18/10: Bosque del Tolomuco Lodge

Bosque del Tolomuco Lodge is een kleine lodge gerund door een vriendelijke Canadees-Duits koppel in de lagere regionen van het Talamanca  gebergte met erg actieve suikerfeeders aanplantingen van verbena planten met kleine paarse bloemetjes, die een magneet zijn voor kolibries. Men kan hier een 10 tal soorten waarnemen en vrij goed benaderen met enkele erg spectaculaire en moeilijk te ziene soorten zoals White-crested Coquette, Magentha-throated Woodstar, de piepkleine Scintillant Hummingbird, Violet Sabrewing, Long-billed Starthroat,…ook zijn er vruchtenfeeders waar Speckled Tanager, Scarlet-rumped Tanager, Red-headed Barbet, Silver-throated Tanager en Baltimore Orioles mogelijk zijn.

19,20+21/10: Quetzal Paradise Lodge

We trekken nu echt de hooglanden in; onderweg maken we een stop in de unieke parama-vegetatie boven de boomgrens. Het aantal vogelsoorten is hier erg beperkt, maar de soorten die er zitten zijn wel bijzonder…we zouden hier normall gezien vrij makkelijk de Volcano Junco, een echte paramo-specialist moeten tegenkomen. Vervolgens dalen we af naar de Quetzal Paradise Lodge, een kleine lodge gerund door de sympathieke Serano familie te midden van het mysterieuze nevelwoud. We voorzien een fotografie-excursie voor de spectaculaire Resplendent Quetzal, het prachtig iridizerend rood-groene mannetje heeft een staart van wel een meter lang. We schakelen lokale gidsen die goed op de hoogte zijn van de whereabouts van de quetzal zodanig dat de kans op quetzal observatie en fotografie maximaal is en de tijd om er naar te zoeken minimaal. Ook voorzien we exclusieve toegang tot de suikerfeeders met gebruik van multiflash setup voor kolibrie fotografie. Men kan hier de erg kleurrijke Fiery-throated Hummingbird fotograferen, maar ook Talamanca Hummingbird, Lesser Violetear en Volcano Hummingbird behoren tot de mogelijkheden.

22+23/10: Santo Domingo de Heredia – vlieghaven (Hotel Bougainvillea)

We keren terug naard e Centrale Vallei. De laatste nacht brengen we door in een mooi hotel met grote botanische tuin. Hier kunnen we nog op zoek gaan naar de fraaie Lesson’s Motmot, Squirrel Cuckoo en Rufous-collared Sparrow. Op 23 /10 rijden we naar de vlieghaven en is de terugvlucht voorzien.

Voor prijzen en boekingen: zie website van Birding Breaks