Rancho Naturalista

  • Introductie:

Rancho Naturalista is één van de bekendste “birding lodges” van Centraal-Amerika. Meer dan 430 vogelsoorten werden reeds waargenomen op het terrein van Rancho Naturalista en nabije omgeving. Zeer druk bezochtte vruchtenfeeders en suikerfeeders, een goed netwerk van wandelpaden door het regenwoud, uitstekende vogelplekken in de buurt en de beschikbaarheid van goede ervaren vogelgidsen gecombineerd met een zeer goede service and lekkere maaltijden maken van Rancho Naturalista de ideale plek voor vogelliefhebbers, natuurfotografen en wandelaars  in Costa Rica

  • Locatie:

Rancho Naturalista ligt ongeveer 65 km ten oosten van San José. Reken op een rit van 2 tot 2,5 uur langs mooie agrarische landschappen van koffie-en suikerrietplantages. De lodge ligt op een aangename hoogte rond de 900 m, waardoor men ontsnapt aan de typische  warmte van de laaglanden

  • Faciliteiten: 

Rancho Naturalista is een kleine ecolodge, die voornamelijk vogelaars en natuurfotografen over de vloer krijgt. De lodge beschikt over 15 comfortabele kamers, waarvan er 4 zich bevinden in het hoofdgebouw met directe toegang tot de “birding balcony” . De 11 alleenstaande bungalows hebben een eigen veranda met zicht op de tuin en de omliggende bergen. Alle kamers beschikken over privé-sanitair. Het hoofdgebouw is opgetrokken in traditionele koloniale stijl; er is een gemeenschappelijke zitruimte met gratis wifi en een gezellig eetplaats. Vanuit de beroemde “birding balcony” werden reeds meer dan 250 vogelsoorten waargenomen …de vruchtenfeeders trekken kleurrijke vogels aan zoals tangara’s, spechten en toekans; de suikerfeeders trekken een 12-tal kolibri-soorten aan. Een uitgebreid netwerk van goed onderhouden wandelpaden geeft toegang tot secundair en primair regenwoud waar typische bosvogels kunnen worden waargenomen.

  • Vogel en andere dieren
Green-crowned Brilliant
Green-crowned Brilliant

Met zijn bloemenrijke tuinen en voedertafels trekt Rancho Naturalista heel veel vogels aan die vrij makkelijk kunnen worden waargenomen. Vanuit de “birding balcony” is de activiteit aan de feeders goed te volgen; meest voorkomende soorten zijn  Passerini’s Tanager, Golden-hooded Tanagers, Bllue-gray Tanagers, White-lined Tanagers, Black-cheeked Woodpeckers, Orange-billed Sparrows, Gray-headed Chachalacas, Montezuma Oropendola’s en  Collared Aracari’s. De suikerfeeders laten toe de vele kolibries zeer goed te benaderen en fotograferen. De meest voorkomende zijn Green Thorntails, White-necked Jacobins, Green-breasted Mango’s, Green-crowned Brilliants en  Rufous-tailed Hummingbird. Rond de lodge staan verbena planten met kleien paarse bloemetjes waar af en toe de spectaculaire Black-crested Coquette en Snowcap opduiken. De bospaadjes bieden dan weer heel andere vogelsoorten, waarvan de meeste te zien zijn in grote mixed species flocks met oa Rufous Motmot, Smoky-brown Woodpecker, Spotted Barbtails, Buff-throated Foliage-gleaner, Olivaceous Woodcreeper, Spotted Woodcreeper, Russet Antshrike, Plain Antvireo, White-breasted Wood-wren, Olive Tanager en Red-throated Ant-tanager. Andere lokale specialiteiten zijn de Tawny-chested Flycatcher, de schuwe Thicket Antpitta, Purplish-backed Quail-dove en White-crowned Manakin. Soorten die erg moeilijk te zien zijn elders in het land. Een absolute aanrader is een bezoek aan een klein beekje dat door het regenwoud kabbelt en waar in de namiddag verschillende kolibries  komen baden; zowel Snowcap,   Purple-crowned Fairy en Violet-crowned Woodnymph kan je hier verwachten…Rancho Naturalista is ook een goede basis om enkele uitstekende vogelgebieden te bezoeken in de buurt:

  • Tuis vallei: goede plek om op zoek te gaan naar de prachtige Sunbittern, de zeldzame Rufous-browed Tyrannulet en de mytische Lanceolated Monklet. Daarnaast kan je hier mixed species flocks verwachten met kleurrijke tangara’s zoals Emerald Tanager en Black-and-yellow Tanager.
  • Silent Mountain: voor mensen met een goede fysieke conditie en met een verlangen om enkele van de zeldzaamste vogels van Costa Rica waar te nemen kan een excursie naar Silent Mountain ondernomen worden. Tot de mogelijkheden behoren oa Sharpbill,Red-frontlet Parrotlet, Lovely Cotinga,  en Strong-billed Woodcreepers.

Aratinga Tours za U met plezier bijstaan bij het regelen van transport en gids indien U wenst de Tuis vallei of Silent Mountain te bezoeken.