Vogelreis Costa Rica: zuidelijke endemen

Dag 1: aankomst – Hotel Bougainvillea

Bij je aankomst word je  verwelkomd door een  vertegenwoordiger van Aratinga Tours, die je naar Hotel Bougainvillea brengt, iets buiten het centrum van San José. De mooi onderhouden tuinen van het hotel bieden de ideale introductie tot vogelobservatie in Costa Rica. Kijk uit naar oa. Great Kiskadee, Hoffmann’s Woodpecker, Rufous-tailed Hummingbird, Blue-gray en Palm Tanager en de kleurrijke Blue-crowned Motmot.

Dag 2 + 3: Hotel Savegre  – San Gerardo de Dota

Na het oppikken van uw huurauto ga je de Cerro de la Muerte op. Deze berg is bedekt met maagdelijk nevelwoud en behoort tot de endemenrijke bergketen van het Talamanca gebergte. Dit is één van de beste plekken ter wereld om de spectaculaire Resplendent Quetzal te bewonderen, de mooiste vogel van het westelijk halfrond… Daarnaast tref je hier heel wat endemen aan zoals Collared Redstart, Spangle-cheeked Tanager, Black-cheeked Warbler en Yellow-thighed Finch. Hotel Savegre  is een mooi en comfortabel hotel, aan de rand van  het nevelwoud en grenzend aan de Savegre rivier gelegen in San Gerardo de Dota. Het is de ideale uitvalsbasis om de unieke avifauna van deze streek te observeren. Op dag 3 maak je een privé-excursie samen met een lokale vogelgids op zoek te gaan naar de quetzal en andere lokale specialiteiten.

Dag 4 + 5: Talari Mountain Lodge – Los Cusingos

Talari Mountain Lodge is gelegen in Rivas, aan de voet van de Cerro Chirripó (3820 m). In Talari vertoef je in een oase van rust, enkel het geluid van de vogels en de rivier zijn er te horen. In de tuinen van het hotel word je verwend met kleurrijke tanagers en flycatchers en met wat geluk kan je er de Fiery-billed Aracari te zien krijgen. Op dag 5 staat er een privé-excursie gepland naar Los Cusingos, het voormalige landgoed van de legendarische ornitholoog Dr. Alexander Skutch. Los Cosingos bestaat uit een open gebied met tuinen vanwaar regelmatig de spectaculaire Turqoise Cotinga kan worden waargenomen. Verder zijn er een aantal bospaadjes die zeer goed zijn voor de observatie van typische bosvogels zoals Red-capped Manakin, Blue-crowned Manakin en Rufous Piha.

Dag 6 + 7: Las Cruces biologisch station

De komende dagen verblijf je in het Las Cruces biologisch station, in het midden van een prachtige botanische tuin met toegang tot een mooi stukje regenwoud en een canopy-toren in het weinig bezochte gebied rond San Vito in het zuiden van Costa Rica, tegen de Panamese grens. Hier zijn heel wat interessante endemische vogelsoorten te zien. Zoals de Spot-crowned Euphonia, Cherrie’s Tanager, Snowy-bellied Hummingbird en met wat geluk zelfs de White-crested Coquette. Ook enkele soorten die moeilijk te zien zijn elders in Costa Rica laten zich hier wat makkelijker observeren zoals de Bran-colored Flycatcher, Yellow-bellied Seedeater, Crested Oropendola en Speckled Tanager. Op dag 7 maak je met een lokale gids een privé-vogelwandeling voor een halve dag…

Dag 8, 9 + 10: Bosque del Rio Tigre Lodge – Parque Nacional Corcovado

Zeer afgelegen, aan de rand van het Parque Nacional Corcovado, in het zuidelijke Osa schiereiland ligt het kleine gezellige Bosque del Rio Tigre Lodge. Rond de lodge zijn altijd heel wat interessante vogelsoorten te zien, zoals de Fiery-billed Aracari, de endemische Black-cheeked Ant-tanager (enkel voorkomend in Costa Rica !) en met wat geluk de zeldzame Yellow-billed en Turqoise Cotinga. Je vriendelijke gastheren zijn enthousiaste natuurliefhebbers en zullen je met plezier de lek van Orange-collared Manakins laten zien, waar de kleurrijke mannetjes hun dansjes komen opvoeren om vrouwtjes te imponeren. Op dagen 9, 10 en 11 word je ’s morgens vergezeld van Abraham, een uitstekende lokale gids zeer goed vertrouwd met de lokale avifauna.

Dag 11 + 12: Hotel Villa Lapas – Parque Nacional Carara

Als afsluiter ga je naar Hotel Villa Lapas, grenzend aan het Parque Nacional Carara, een mooi stuk natuur dat één van de laatste overgangsbossen beschermt tussen het tropisch droog en tropisch regenwoud. Vogels om naar uit te kijken zijn o.a. de Golden-naped Woodpecker, Long-tailed Manakin, Riverside Wren, Baird’s Trogon, Royal Flycatcher en de schuwe Streak-chested Antpitta. Daarnaast is Carara een van de weinig plekken in Costa Rica met een nog gezonde populatie Scarlet Macaws. In de voormiddag van dag 12 staat een privé-excursie aan Carara met een lokale vogelgids op het programma. In de namiddag maak je een privé-bootexcursie op de Tarcoles rivier; eerst langs open gebied waar je steltlopers, reigers, en slangenhalsvogels kan zien. Vervolgens ga je de mangroves in om op zoek te gaan naar ijsvogels en enkele typische mangrovespecialisten zoals de American Pygmee-Kingfisher, Mangrove Warbler, Mangrove Vireo en de enkel in Costa Rica voorkomende Mangrove Hummingbird.

Dag 13 + 14: Hotel Buena Vista – vlieghaven

Je keert terug naar Alajuela, waar je de laatste nacht verblijft in het rustige Hotel Buena Vista. Je zit hier tussen de koffieplantages met een mooi uitzicht op de Centrale Vallei. De omliggende tuin trekt vaak nog leuke soorten aan zoals de Hofman’s Woodpecker, White-eared Ground-sparrow en de Plain-capped Starthroat. In de late namiddag wordt de huurauto opgehaald in het hotel. De volgende ochtend (dag 14) word je naar de vlieghaven gebracht. Einde reis.

 Wat is inbegrepen ?

 • Alle overnachtingen in 2-persoonskamers met privé-sanitair.
 • 3 maaltijden per dag: vanaf ontbijt dag 2 tot en met ontbijt dag 14.
 • Verwelkoming + privé-transfer naar eerste hotel op dag 1 + privé-transfer naar vlieghaven op dag 14.
 • Vogelexcursies met Engelstalige lokale vogelgids zoals hierboven beschreven
 • Huurauto vanaf dag 2 tot en met dag 13: SsangYong Korando 4 x 4 of gelijkwaardig + full cover verzekering + mobiele router dat Wi-Fi signaal genereert.
 •  informatiepakket: praktische informatie, achtergrondinformatie, wegenkaart + vogelchecklist
 • Toegang tot Nederlandstalige helpdesk van Aratinga Tours gedurende de rondreis. 7 dagen op 7, tijdens de kantooruren.

Extra kosten

 • Persoonlijke uitgaven
 • Inkom Nationale Parken (in dit geval 20 usd pp voor Los Cusingos reservaat en 10 usd pp voor Parque Nacional Carara, beide ter plekke te betalen; al de andere entreegelden zijn reeds inbegrepen)
 • Internationale vlucht
 • Fooien  voor lokale gidsen

De prijs (per persoon bij deelname van 2 personen, verblijvend in 2-persoonskamer)

 • 01/05 – 30/06 + 01/09 – 15/11 2020: 2530 usd
 • 01/07 – 31/08 2020: 2635 usd
 • 16/11/2020 – 30/04/2021: 2950 usd
 • 01/05 – 30/06 + 01/09 – 15/11 2021: 2725 usd
 • 01/07 – 31/08 2021: 2850 usd