Costa Rica Easy Birding

Dag 1: Aankomst – Hotel Bougainvillea

Bij aankomst word je verwelkomd door een vertegenwoordiger van Aratinga Tours, die je naar het rustige Hotel Bougainvillea brengt, iets buiten het centrum van San José. De mooi onderhouden tuinen van het hotel bieden de ideale introductie tot vogelobservatie in Costa Rica. Kijk uit naar o.a. Great Kiskadee, Rufous-tailed Hummingbird, Blue-gray en Palm Tanager en Lesson’s Motmot (Blue-crowned Motmot).

Dag 2 + 3 + 4: Puerto Viejo de Sarapiqui Selva Verde Lodge

Na de huurauto pickup gaat het richting het biodiverse Puerto Viejo de Sarapiqui om gedurende 3 nachten te verblijven in het erg vogelrijke Selva Verde Lodge, van waaruit er verschillende interessante vogelexcursies in de nabije omgeving gepland worden. Op dag 3 bezoek je Cope, een eenvoudige jongen uit Guapiles die erg gepassioneerd is door de natuur. Cope heeft zijn tuin omgetoverd tot een waar paradijs voor natuur-en vogelliefhebbers. Aan de vruchtenfeeders kan je kleurrijke vogels verwachten zoals Red-legged Honeycreeper, Scarlet-rumped Tanager, White-necked Jacobin en Bronze-tailed Plumeleteer. Ook zal Cope je meenemen naar een nabijgelegen stukje regenwoud om op zoek te gaan naar nacht-actieve vogels met kans op Spectacled Owl, Crested Owl en Great Potoo. De volgende dag is een privé-excursie in het La Selva biologisch station voorzien. La Selva beschermt 2000 ha voornamelijk primair regenwoud en sluit rechtstreeks aan op het enorme natuurgebied van Parque Nacional Braulio Carillo waar al meer dan 400 vogelsoorten werden geregistreerd !…enkele pareltjes die men hier kan verwachten zijn Snowy Coting, Broad-billed Motmot, Black-throated Trogon, White-collared Manakin en Chestnut-colored Woodpecker. Maar ook 3 soorten apen kan men hier zien, neusbeertjes, Groene Leguanen,…Op dag 4 ten slotte maak je een geleide vogelexcursie naar het Nactar & Pollen reservaat waar je kans maakt op enkele erg bijzondere kolibries zoals Snowcap, Violet-headed Hummingbird en Black-crested Coquette

Dag 5 + 6: Caño Negro – Natural Lodge 

Caño Negro is misschien niet de meeste gekende vogelbestemming in Costa Rica, maar staat wel garant voor een authentieke and rustige atmosfeer met toegang tot een aantal bijzondere vogelsoorten die elders in het land moeilijk te zien zijn. We voorzien een relaxte privé-bootexcursie op de mooie Rio Frio met veel watervogels en mogelijkheid om al de 6 neotropische ijsvogels te observeren en fotograferen. Andere lokale specialiteiten zijn oa Lesser Yellow-headed Vulture, Sungrebe and de erg schuwe Yellow-breasted Crake. ‘s Nachts is ook een privé-excursie inbegrepen op zoek naar uilen met kans op Black-and-white Owl, Pacifi Screech-owl, Striped Owl, Common Potoo en Mottled Owl…

Dag 7,  8 + 9: Parque Nacional Carara en Tarcoles rivier – Hotel Villa Lapas

Parque Nacional Carara is een prachtig stukje maagdelijk regenwoud dat één van de laatste stukken overgangsbos beschermt tussen tropisch droog en tropisch regenwoud. Het resultaat is een interessante en erg diverse mix met invloeden van beide gebieden. Daarnaast is het Carara gebied één van de laatste in Costa Rica met een gezonde populatie Scarlet Macaws. Je hotel, Hotel Villa Lapas, ligt erg strategisch op slechts 2 kms van het nationaal park en aan de rand van het regenwoud. Op de ochtend van dag 8 ga je met een lokale privé-vogelgids voor een halve dag op pad in Parque Nacional Carara om op zoek te gaan naar lokale specialiteiten zoals Baird’s Trogon, Streak-chested Antpitta, Orange-collared Manakin en Royal Flycatcher. Op dag 9 is een privé-bootexcursie voorzien op de Tarcoles rivier: eerst verken je het open gebied langs de riviermonding om op zoek te gaan naar reigers, Osprey, Common Black Hawk, Anhinga en Roseate Spoonbill. Vervolgens ga je de mangroves op waar je enkele typische manrgove-specialisten kan verwachten zoals American Pygmee Kingfisher, de endemische Mangrove Hummingbird (enkel voorkomend in Costa Rica !), Mangrove Warbler, Mangrove Vireo en Panama Flycatcher.

Dag 10, 11 + 12: San Gerardo de Dota – Hotel Savegre

Je verlaat de vochtige laaglanden en gaat het Talamanca hooggebergte in. Een prachtige rit helemaal tot boven de boomgrens als je de Cerro de la Muerte passeert. Vervolgens daal je af naar de idyllische vallei van de Savegre rivier. Hotel Savegre werd recent volledig gerenoveerd en is omgeven door bloemenrijke tuinen en met toegang tot een uitgebreid netwerk van wandelpaden die toegang geven tot een mooi oud eikenbos. San Gerardo de Dota is één van de beste plekken van Costa Rica om de spectaculaire Resplendent Quetzal waar te nemen. Daarnaast kan men hier andere kleurrijke hoogland vogels aantreffen zoals Spangle-cheeked Tanager, Long-tailed Silky-flycatcher, en heel wat kolibries: Volcano Hummingbird, Lesser Violetear, Talamanca Hummingbird en White-throated Mountain-gem. Op dag 11 voorzien we een geleide ochtend excursie om op zoek te gaan naar de Resplendent Quetzal en andere lokale specialiteiten. Op dag 12 heb je een extra dag om te genieten van de overweldigende natuurpracht van San Gerardo de Dota.

Dag 13 + 14: Hotel Buena Vista – vlieghaven

Je keert terug naar Alajuela, waar je de laatste nacht verblijft in het rustige Hotel Buena Vista. Je zit hier tussen de koffieplantages met een mooi uitzicht op de Centrale Vallei. De omliggende tuin trekt vaak nog leuke soorten aan zoals de Hofman’s Woodpecker, White-eared Ground-sparrow en de Plain-capped Starthroat. In de late namiddag wordt de huurauto opgehaald in het hotel. De volgende ochtend (dag 14) word je naar de vlieghaven gebracht. Einde reis.

Wat is inbegrepen ?

 • Alle overnachtingen in 2-persoonskamers met privé-sanitair.
 • 3 maaltijden per dag: vanaf ontbijt dag 2 tot en met ontbijt dag 14.
 • Verwelkoming + privé-transfer naar eerste hotel op dag 1; privé-transfer naar vlieghaven op dag 14.
 • Vogelexcursies met Engelstalige lokale vogelgids zoals beschreven hierboven
 • Huurauto vanaf dag 4 t.e.m. dag 13 : Geely GX3 4 x 2 of gelijkwaardig + full cover verzekering + mobiele router dat Wi-Fi signaal genereert
 • Uitgebreid informatiepakket: praktische informatie, achtergrondinformatie + vogelchecklist.
 • Toegang tot helpdesk van Aratinga Tours gedurende de rondreis. 7 dagen op 7, tijdens de kantooruren.

Extra kosten

 • Persoonlijke uitgaven
 • Inkom Nationale Parken (in dit geval enkel 10 usd pp voor Parque Nacional Carara, ter plekke te betalen; de rest van de entreegelden is inbegrepen)
 • Internationale vlucht
 • Fooien lokale gidsen

De prijs (per persoon, bij deelname van 2 personen, verblijvend in 2-persoonskamer)

 • 1 mei – 30 juni 2023:  2500 usd
 • 1 juli – 31 augustus 2023:  2650 usd
 • 1 september – 31 oktober 2023:  2500 usd
 • 1 november 2023 – 30 april 2024: 2850 usd
 • 1 mei – 30 juni 2024: 2550 usd
 • 1 juli – 31 augustus 2024: 2750 usd
 • 1 september – 31 oktober 2024:  2600 usd

Als je verkiest de rondreis te doen gebruik makend van privé-transport gelieve ons dan daarover te contacteren via info@aratinga-tours.com.