Budget vogelreis Costa Rica

Dag 1: aankomst – Hotel Robledal

Bij  aankomst word je opgewacht door een  vertegenwoordiger van Aratinga Tours die je  naar het rustige Hotel Robledal brengt, op 15 minuten van de vlieghaven. In de tuin van het hotel kan je enkele algemene soorten observeren zoals Hoffmann’s Woodpecker, Rufous-naped Wren en Cinnamon Hummingbird

Dag 2 + 3: OTS biologisch station La Selva

Via het uitgestrekte nevelwoud van het Parque Nacional Braulio Carillo kom je terecht in de Caraïbische laaglanden. Je verblijft de komende dagen in het La Selva biologisch station tussen de studenten en wetenschappers vanuit heel de wereld die zich verdiepen in de tropische ecologie. La Selva  is één van de beste en meest productiefste plekken in Costa Rica voor vogelobservatie. Gedurende 2 dagen kan je het  uitgebreide  netwerk van goed onderhouden bospaadjes verkennen en kennis maken met de abundante lokale avifauna. Meer dan 400 soorten vogels werden hier reeds waargenomen…waaronder enkele zeer bijzondere zoals de met uitsterven bedreigde Great Green Macaw, de Snowy Cotinga, Great Tinamou en Great Currasow… maar ook motmots, trogons, toekans, manakins en kleurrijke tanagers komen hier uitgebreid aan bod…Op dag 3 staat een vroege vogelexcursie geprogrammeerd in La Selva met privé-vogelgids.

Dag 4 + 5: Arenal Observatory Lodge – Arenal vulkaan

Arenal Observatory Lodge is een comfortabel en rustig gelegen lodge, grenzend aan het Parque Nacional Volcan Arenal met prachtige uitzichten op de Arenal vulkaan. De mooie tuinen van de lodge trekken verschillende kleurrijke tanagers aan zoals de Bay-headed Tanager, Emerald Tanager, Golden-hooded Tanager, Passerini’s Tanager en de fraaie Crimson-collared Tanager. Je hebt hier een uitgebreid netwerk van regenwoudpaadjes ter beschikking die ook vaak interessante vogelsoorten opleveren zoals Song Wren, Spotted Antbird en zelfs de erg schuwe Thicket Antpitta… Op dag 5 maak je samen met een lokale gids een privé- vogelexcursie door het dak van het regenwoud  via enorme suspensiebruggen samen met een lokale gids, de ideale manier om de fauna en flora van de boomtoppen van naderbij te bestuderen. Kijk uit naar lokale bijzonderheden zoals White-fronted Nunbird, Tawny-capped Euphonia en de Yellow-eared Toucanet…

Dag 6 + 7: La Ensenada Lodge 

Je vervolgt je weg richting het westen en wanneer je de continentale scheidingslijn oversteekt kom je plots in een heel andere wereld van droge weilanden en savannes. Je verblijft de komende dagen in de erg afgelegen Ensenada Lodge in het hart van de Guanacaste provincie: de droogste streek van Costa Rica. Hier heb je toegang tot uitgestrekte weilanden, mangroves, kust en stukjes tropisch droog bos en kan je de typische avifauna verwachten van het noordwesten zoals de kleurrijke Turoise-browed Motmot, Black-headed Trogon, White-throated Magpie-jay,… Op dag 7 voorzien we een privé-bootexcursie op de Golf van Nicoya om op zoek te gaan naar zeevogels met oa kans op de unieke Black Skimmer. Ook zal je de mangroves ingaan voor Steltlopers, verschillende soorten reigers en ijsvogels.

Dag 8 + 9: Cerro Lodge – Parque Nacional Carara

De afgelegen Cerro Lodge is eenvoudig, maar zeer mooi gelegen met uitzicht op de Stille Oceaan langs de ene kant en het uitgestrekte woud van Parque Nacional Carara aan de andere kant. Dit uniek stukje natuur beschermt één van de weinige overblijvende overgangsbossen tussen tropisch droog en tropisch nat bos. Vogels om naar uit te kijken zijn de Long-tailed Manakin, Riverside Wren, Royal Flycatcher, Streak-chested Antpitta  en Orange-collared Manakin.  Daarnaast is deze streek één van de weinig plaatsen in Costa Rica met een nog gezonde populatie Scarlet Macaws. In de voormiddag van dag 9 maak je met een lokale vogelgids een privé-excursie door Parque Nacional Carara, in de namiddag staat een privé-bootexcursie geprogrammeerd op de Tarcoles rivier, waar je heel veel reigers, ibissen, slangenhalsvogels, maar ook Scarlet Macaws en enkele mangrove-specialisten kan verwachten zoals de endemische Mangrove Hummingbird en de schuwe American Pygmy-kingfisher.

Dag 10 + 11: Hacienda Barú – Dominical

In Hacienda Barú verblijf je in eenvoudige bungalows aan de rand van het regenwoud en op een 300-tal meter  van een tropisch strand bezaaid met kokospalmen en wilde amandelbomen. Een 20-tal kilometer aan paadjes geven toegang tot  primair en secundair regenwoud, weilanden en mangroves  waar je ongetwijfeld heel wat vogels gaat tegenkomen…Soorten om naar uit te kijken zijn de Slaty-tailed Trogon, Fiery-billed Aracari, Gray-headed Tanager en Blue Dacnis…maar ook  groepen White-faced Capuchin Monkeys en luiaards worden hier regelmatig gespot. Op dag 11 maak je een vogelexcursie samen met een lokale vogelgids.

Dag 12 + 13: Talari Mountain Lodge 

Voor je volgende bestemming begeef je je naar het weinig bezochtte Rivas, iets buiten het cemtrum van San Isidro del General aan de voet van de Cerro Chirripo, de hoogste berg van Costa Rica. In Talari Mountain Lodge kan je genieten van de rust en de vele kleurrijke vogels in de grote tuin. Bijzonderheden hier zijn de fraaie Fiery-billed Aracari, Orange-collared Manakin en Speckled Tanager. Op dag 13 bezoek je samen met een lokale vogelgids het Aracari Birding Deck in het nabijgelegen Quizara en ga je op zoek naar oa Scaled Pigeon, mogelijk Turqoise Cotinga en White-crested Coquette…

Dag 14 + 15: Quetzal Paradise Lodge  – Cerro de la Muerte

De reis gaat verder naar het endemenrijke gebied van de Cerro de la Muerte. Je verblijft in de Quetzal Paradise Lodge in eenvoudige kamers met prachtige uitzichten op omliggende bergen en met toegang tot enkele leuke paadjes door het mysterieuze nevelwoud. Hier kan men de spectaculaire Respldent Quetzal verwachten en heel wat endemische soorten waarnemen zoals de Collared Redstart, Black Guan, Black-cheeked Warbler en Black-and-yellow Silky-flycatcher. Op dag 15 staat een privé-vogelexcursie geprogrammeerd op zoek naar de Quetzal en andere interessante vogelsoorten.

Dag 16 +17: Hotel Country Inn – vlieghaven

Je keert terug naar de Centrale Vallei. De laatste nacht is voorzien in het comfortabele hotel Country Inn, op 10 minuten rijden van de vlieghaven . Op de ‘avond van dag 16 wordt de huurauto in het hotel opgehaald. De volgende dag (dag 17) word je naar de vlieghaven gebracht. Einde reis.

Wat is inbegrepen ?

 • Alle overnachtingen in 2-persoonskamers.
 • Bij elke overnachting is een ontbijt inbegrepen.
 • Verwelkoming + privé-transfer naar eerste hotel op dag 1.
 • Privé-transfer naar vlieghaven op dag 17
 • Vogelexcursies met Engelstalige lokale vogelgids  zoals beschreven hierboven
 • Huurauto vanaf dag 2 tot en met dag 16 : Geely GX3 4 x 2 + full cover verzekering + mobiele router dat Wi-Fi signaal genereert.
 • Toegang tot Nederlandstalige helpdesk van Aratinga Tours gedurende de rondreis. 7 dagen op 7, tijdens de kantooruren
 • Uitgebreid informatiepakket: praktische informatie, achtergrondinformatie, wegenkaart + vogelchecklist.

Extra kosten

 • Persoonlijke uitgaven
 • Inkom Nationale Parken (in dit geval 11,3 usd pp voor Parque Nacional Carara; ter plekke te betalen; andere entreegelden zijn inbegrepen)
 • Internationale vlucht
 • Fooien aan lokale gidsen

De prijs (per persoon bij deelname van 2 personen, verblijvend in 2-persoonskamer)

 • 1 mei – 30 juni 2023:  2050 usd
 • 1 juli – 31 augustus 2023:  2200 usd
 • 1 september – 31 oktober 2023: 2100 usd
 • 1 november 2023 – 30 april 2024:  2350 usd
 • 1 mei – 30 juni 2024:  2100 usd
 • 1 juli – 31 augustus 2024: 2250 usd
 • 1 september – October 31st 2024: 2150 usd

Deze rondreis kan ook uitgevoerd worden gebruik makend van privé-transfers…gelieve ons een bericht te sturen voor een prijs via info@aratinga-tours.com