Vogelreis Costa Rica november 2017 met SNP

Status:  gegarandeerd vertrek ! Laatste plaatsen beschikbaar;

Begeleiding: Pieter Westra

Transport: comfortabele bus (20-seater) met airco

Accomodaties: comfortabele hotels en lodges telkens met privé-sanitair

zwaarte wandelingen: De wandelingen die we met deze vogelreis maken zijn niet zwaar omdat het tempo steeds laag ligt omdat er natuurlijk veel wordt rondgekeken naar vogels en andere dieren en planten. Af en toe gaat het wel wat op en af, de langste wandeling die we zullen maken is ca. 4 km lang. De warmte is een factor die een impact heeft op je fysiek. In de laaglanden doen we het dan ook rustig aan en zorgt de reisleider ervoor dat iedereen voldoende wáter bij zich heeft, zelf neemt hij altijd wat extra liters mee.  De reis is geschikt voor mensen van jong tot oud, zeker als je een vogelliefhebber bent mag je niet twijfelen. Mocht je aan een aantal excursies niet mee willen of kunnen doen dan kan je nog steeds volop genieten van de vogels en de natuur in de directe omgeving van de accomodaties, die telkens midden in de natuur liggen. Sowieso zullen er voldoende mooie momenten en activiteiten bijzitten die voor iedereen toegankelijk zijn.

Gedetailleerde reisbeschrijving: 

5/11: vlieghaven – Alajuela 

Bij aankomst wordt de groep verwelkomd door de Nederlandstalige reisleider Pieter Westra. We komen aan in een gezellig hotel met zwembad in een mooie verzorgde tropische tuin in een rustige buurt, iets buiten het centrum van Alajuela. Het hotel is strategisch gelegen op enkele minuten van het vliegveld op ongeveer 45 minuten rijden van de Poas vulkaan. (Hotel Robledal)

6/11: Poas vulkaan – Alajuela 

In de voormiddag rijden we naar het Parque Nacional Volcan Poas, waar we terecht komen in het hooggebergte rond de 2500 m. We maken een korte wandeling naar de immense krater van deze nog actieve vulkaan, wat bij goed weer een prachtig zicht oplevert. Vervolgens verkennen we het zogenaamde “elfin forest” en gaan we op zoek naar enkele hooglandvogels zoals de endemische Black Guan, de Black-and-yellow Silky Flycatcher en de kleurrijke Fiery-throated Hummingbird . In de namiddag verkennen we de koffieplantages rond het hotel waar we enkele leuke soorten kunnen spotten zoals de Hofmann’s Woodpecker, de Summer Tanager en met wat geluk zelfs de kleurrijke Blue-crowned Motmot. Daarnaast kunnen we lekker relaxen aan het zwembad. (Hotel Robledal)

7/11: Parque Nacional Braulio Carillo – Puerto Viejo de Sarapiqui 

Via de uitgestrekte wildernis van het Parque Nacional Braulio Carillo komen we in de Caraïbische laaglanden terecht. We maken een stop aan de Quebrada Gonzalez sector van het park om een lichte wandeling te maken in het indrukwekkende nevelwoud: reusachtige woudreuzen zijn praktisch volledig bedekt met lianen, mossen, varens en bromelia’s. Met wat geluk kunnen we hier en daar zelfs een bloeiende orchidee tussen de epifyten aantreffen. We kijken uit naar enkele typische neotropische bosvogels zoals de Miervogels, de Muisspechten en de Tangara’s. Deze soorten zijn vaak te vinden in voedselgroepjes van verschillende soorten die nerveus door het bos foerageren. Anderzijds is dit een goede plek voor de observatie van de zeldzame Yellow-eared Toucanet en de Ornate Hawk-eagle. Rond de namiddag komen we aan in een mooie jungle lodge aan de rand van de Sarapiqui rivier. Het krioelt hier van de kleurrijke vogels en we komen ogen tekort om het allemaal bij te houden! Naast vogels kan je hier ook enkele mooie kikkertjes aantreffen, zoals de kleurrijke pijlgifkikkertjes en de spectaculaire roodoogmaki-kikker. Deze laatste is door zijn bonte kleuren de meest gefotografeerde kikker van de wereld. (Selva Verde Lodge)

8/11: Puerto Viejo de Sarapiqui 

s Morgens worden we gewekt door de brulapen die bij het eerste zonlicht ontwaken, gevolgd door het gekwetter van luidruchtige papegaaien en Oropendola’s. We hebben vandaag de hele dag om de biodiverse regio uit te kammen en maken kans op  drie soorten toekans (de Collared Aracari, de Chestnut-mandibled Toucan en de Keel-billed Toucan), de met uitsterven bedeigde Buffon’s Ara, de Tinamous, de bizarre Crested Guan en de Sunbittern te zien. Optioneel kan er een bezoek gebracht worden aan het La Selva biologisch station, één van ‘s lands beste plekken voor vogelobservatie. Meer dan 400 vogelsoorten werden hier reeds waargenomen. Daarnaast is deze unieke plek ook goed voor de observatie van enkele typische regenwoudzoogdieren zoals de Collared Pecarry (soort zwijntje), de 3-toed Sloth en de Tyara (wezelachtig roofdier). Anderzijds kan ook optioneel een organische cacaoplantage worden bezocht en voor de avonturiers behoort een rafting-trip tot de mogelijkheden.(Selva Verde Lodge)

9/11: Arenal gebied 

Onderweg naar onze volgende bestemmingen maken we enkele stops om de uitgestrekte weilanden rond Rio Cuarto wat te verkennen. We kijken uit naar de Eastern Meadowlark, de Red-winged Blackbird en enkele roofvogels zoals de Roadside hawk en de White-tailed Kite. Tegen de middag komen we aan in La Fortuna: een gezellige dorpje gelegen aan de rand van de Arenal vulkaan.  In de namiddag kan er optioneel een regenwoudwandeling gemaakt worden naar een mooi uitkijkpunt, vanwaar de vulkaan zeer goed te zien is. Onderweg kijken we uit naar apen; tot drie soorten worden hier regelmatig gespot en uiteraard kunnen we heel wat vogels zien. We gaan op zoek naar de White-fronted Nunbird, de Slaty-tailed Trogon en de Great Currasow. (Arenal Observatory Lodge)

10/11:  Arenal gebied 

Onze lodge is mooi gelegen in het groen en ideaal om vogels te observeren. Het nabijgelegen regenwoud trekt heel wat interessante soorten aan zoals de Crimson-fronted Parakeet, de Red-lored Parrot en de Black-cowled Oriole. Vandaag kan er optioneel deelgenomen worden aan een unieke wandeling, gedeeltelijk door de toppen van de bomen van het regenwoud. Via lange hangbruggen komen we in de boomkruinen terecht wat ons toelaat de fauna en flora van de bovenste etages van het bos te bestuderen. Daarnaast levert dit mooi vergezichten op van de Arenal vulkaan en de omgeving. Opnieuw is dit een zeer interessant gebied voor vogels en tot de mogelijkheden behoren o.a. de zeldzame Keel-billed Motmot, de Spotted Antbird en kleurrijke tanagers zoals de Black-and-yellow Tanager, Silver-throated Tanager en de Emerald Tanager. Optioneel kan je ’s avonds enkele natuurlijke warmwaterbronnen bezoeken: de ideale manier om de dag relaxed af te sluiten. (Arenal Observatory Lodge)

11/11: Arenal stuwmeer – Abangaritos

Via een mooie route met prachtige uitzichten op het Arenal stuwmeer en de vulkaan verlaten we de Caraïbische laaglanden en komen we plots van het ene moment op de andere in een heel ander landschap terecht. De vochtige regenwoudvegetatie maakt plaats voor dorre weilanden en savannes van het Guanacaste gebied: de droogste streek van Costa Rica. We verblijven in een eenvoudige lodge met uitzicht op zee, waar we verwend worden met prachtige vogels: de Turqoise-browed  Motmot, de Black-headed Trogon, de Rufous-naped Wren, de Spote-breasted Oriole en de dag-actieve Ferruginous Pygmee Owl. In de namiddag nemen we een kijkje rond enkele zoutbekkens waar we op zoek gaan naar strandlopers en andere watervogels zoals de White Ibis, de Great en Snowy Egret, de Tricolored, de Little Blue Heron en nog veel meer. (La Ensenada Lodge)

12/11: Abangaritos – Hacienda Solimar

‘s Morgens bij het ontbijt krijgen we het gezelschap van de spectaculaire White-throated Magpie-Jays, die als je niet uitkijkt met de helft van je ontbijt gaan vliegen! Vandaag bestaat de mogelijkheid om  een bezoek te brengen aan het gebied van Hacienda Solimar. Hier bezoeken we een mooi stuk tropisch droog bos, waar we o.a. kunnen kennismaken met één van de mooiste vogels van Costa Rica: de Long-tailed Manakin. Vervolgens trekken we naar een moerasgebied waar het wemelt van de watervogels. De ideale plek om de gigantische Jabirú, de Limpkin en de Roseatte Spoonbill te spotten. Een andere optie is een boottochtje door Parque Nacional Palo Verde; dit is één van de grootste wetlands van Centraal-Amerika en door zijn belang als rustplaats voor doortrekkende watervogels uitgeroepen als RAMSAR site.(La Ensenada Lodge)

13/11: Carara gebied – Tarcoles rivier

We trekken verder zuidwaarts en via de Inter-Amerikaanse snelweg komen we in het gebied rond Parque Nacional Carara. Dit nationaal park is biologisch zeer uniek, omdat het één van de laatste overgangswouden beschermd in Costa Rica tussen het tropisch droog bos van het noordwesten en het tropisch regenwoud van het zuidoosten. Invloeden van beide ecosystemen zorgen in Carara voor een zeer interessante soortenmix. Daarnaast is dit één van de laatste gebieden in Costa Rica met een nog gezonde populatie Scarlet Macaws. Deze knalrode papegaaien zijn regelmatig te zien in lawaaierige groepjes in de wilde amandelbomen die de kust omzomen of in de nabijgelegen mangroves. In de namiddag gaan we een kijkje nemen bij de Tarcoles brug. Van deze grote brug kunnen we krokdillen zien liggen, zonnebadend op de zanderige oever van de Tarcoles rivier. Daarnaast zijn hier vaak heel wat watervogels te zien en met wat geluk pikken we enkele koppeltjes Scarlet macaws mee. Tegen de schemering is dit de ideale plek om de nerveuze vlucht van Lesser Nighthawks te bewonderen. (Cerro Lodge)

14/11: Parque Nacional Carara

Een bezoek aan het Parque Nacional Carara kan niet ontbreken in een vogelreis naar Costa Rica en staat garant voor een productieve vogeldag met heel wat soorten. Lokale specialiteiten van Carara zijn de endemische Baird’s Trogon, de Fiery-billed Aracari, de Streak-chested Antpitta, de Orange-collared Manakin en de Rufous-tailed Jacamar. Het woud van Carara is ook een magneet voor andere dieren, en regelmatig worden hier slingerapen, brulapen en capucijnapen aangetroffen. Ook agouti’s (of goudhaas) en drie-tenige luiaards zijn hier te vinden, en met wat geluk treffen we zelfs een miereneter aan. In de voormiddag maken we een wandeling langs de Sendero Meandrico. We gaan naar een afgesloten bocht van de Tarcoles rivier, waar vaak een kolonie Boat-billed Herons te zien zijn…In de namiddag verkennen we de meer beboste Quebrada Bonita trail en zoeken we naar typische bosvogels. (Cerro Lodge)

15/11: Tarcoles rivier – Hacienda Barú

Voor we verder trekken, bezoeken we de monding van de Tarcoles rivier, waar het krioelt van de Magnificent Fregatbirds, Brown Pelicans en verschillende soorten meeuwen. Optioneel kan er een boottochtje gemaakt worden door de mangroves op de Tarcoles rivier. Dit is een prachtige tour waarbij heel wat watervogels aan bod komen, waaronder vijf soorten ijsvogels en enkele typische mangrove-vogels zoals de Mangrove Warbler, de Mangrove Vireo, de Mangrove Cuckoo en de endemische Mangrove Hummingbird. Onze ervaren kapitein loodst de boot geruisloos steeds dichterbij de vogels, zodanig dat mooie foto’s kunnen worden gemaakt. Vervolgens rijden we door naar het zuiden. Onderweg stoppen we hier en daar bij een weiland om uit te kijken naar bijzondere vogels zoals de Scissor-tailed Flycatcher en de Blue Grossbeak. Rond de middag komen we in Hacienda Barú aan waar we verblijven aan de rand van het regenwoud, op een honderdtal meters van een prachtig bounty-strand bezaaid met palmbomen. (Hacienda Barú)

16/11: Finca Los Suisos – Hacienda Barú

In de voormiddag kunnen we optioneel Finca Los Suisos bezoeken, een mooi stukje regenwoud dat iets hoger ligt in de bergen. Dit bergachtig gebied levert spectaculaire uitzichten op van de grillige kustlijn van de Stille Oceaan en is de ideale plek om enkele spectaculaire roofvogels te observeren zoals de Swallow-tailed Kite, de White Hawk en met wat geluk zelfs de King Vulture. Daarnaast is dit een goede plek voor de observatie van enkele bijzondere vogelsoorten zoals de met uitsterven bedreigde Turqoise Cotinga en de Golden-naped Woodpecker. In de namiddag keren we terug naar Hacienda Barú en maken we een wandeling door het regenwoud en langs het strand. We kijken uit naar Antbirds, Woodcreepers en Trogons en kunnen kennismaken met de parasolmieren, termieten en hun kartonnen nesten en gigantische wurgvijgen. Vervolgens bezoeken we een vlindertuin en orchideeëntuin.(Hacienda Barú)

17/11: Savegre vallei – San Gerardo de Dota

Vandaag trekken we de endemen-rijke Talamanca bergen in en verandert de omgeving opnieuw drastisch. Naarmate we stijgen komen we steeds meer het nevelwoud in, en vervolgens, rond 3000 m overschrijden we de boomgrens. De natuurlijke vegetatie die hier ontstaat, de zogenaamde paramó, huisvest enkele unieke planten en dieren. We maken een korte wandeling in dit bizarre gebied en gaan op zoek naar de Volcano Junco, de Volcano Hummingbird (ja zelfs op deze hoogte komen deze miniatuurvogeltjes voor!) en de Large-footed Finch. Onze eindbestemming is de idyllische vallei van de Savegre rivier. We verblijven in een mooie afgelegen lodge aan de rand van het nevelwoud. De bloemrijke tuinen en suikerfeeders van het hotel trekken heel wat kleurrijke kolibries aan die tot op 1 m kunnen worden benaderd. Ideaal voor de natuurfotografen! (Hotel Savegre)

18/11: Savegre vallei – San Gerardo de Dota

San Gerardo de Dota is de beste plek in het land voor de observatie van de Resplendent Quetzal, volgens velen de mooiste vogel van het westelijk halfrond. Het mannetje van deze prachtige rood-groene vogel heeft een staart van wel 1 meter lang die sierlijk achter hem aanzweeft in de vlucht. De Quetzals zijn steeds te vinden in de buurt van hun lievelingsvoedsel, wilde avocadobomen, waarvan er heel wat zijn in dit gebied, waardoor het hele jaar door de Quetzal hier te vinden is. Naast de Quetzal zijn hier ook heel wat andere soorten te vinden. De meeste endemische soorten, enkele voorkomend in Costa Rica en het westelijk gedeelte van buurland Panama zoals de Collared Redstart, de Yellow-thighed Finch, de kleurrijke Golden-browed Chlorophonia, de Slaty Flowerpiercer, de Spangle-cheeked Tanager en de Tufted Flycatcher . In de namiddag worden we meegenomen met een 4×4 die ons naar een prachtig stuk oud eikenbos brengt, een sprookjesbos. Hier gaan we op zoek naar enkele bijzonderheden die niet te vinden zijn in de vallei zoals de endemische Silvery-throated Jay en de Costarican Pygmee-owl, een schattig dwerguiltje.(Hotel Savegre)

19/11: Parque Nacional Los Quetzales –  San José 

Op weg naar San José passeren we het Parque Nacional Los Quetzales, een mooi natuurgebied omgeven door een prachtig stuk nevelwoud met oude eikenbomen, mooie boomvarens  en ondoordringbare dichte bamboebosjes. Deze plek staat bekend om zijn grote ‘mixed species flocks’: groepjes vogels die samen foeragerend door het woud trekken. De soorten waar we naar uitkijken zijn de zeldzame Black-and-yellow Silky Flycatcher, de prachtige Blue-throated Toucanet, de Flame-throated Warbler en de Barred Becard. In de namiddag gaan we naar het centrum van San José om een kijkje te nemen op het levendige plein Plaza de la Cultura met de voornaamste koloniale gebouwen van de stad nl. het nationaal theater en het ‘Gran Hotel Costa Rica’.  We eindigen in stijl in een comfortabel hotel iets buiten het centrum van Alajuela met een mooie, vogelrijke tuin te midden van de koffieplantages (Hotel Buena Vista)

Dag 16 – 17: terugvlucht

Met een transfer rijden we naar het vliegveld en nemen we afscheid van de gids en chauffeur. De aankomst in Nederland is de volgende dag.

Lees hier een uitgebreid reisverslag van deze reis (2011)

Voor prijzen en boekingen: zie SNP natuurreizen