Fotografiereis Costa Rica met Inezia Tours

Status: afreis februari / maart 2018: volgeboekt; afreis december 2017: inschrijven mogelijk

Begeleiding: Pieter De Vries

Transport: comfortabele bus (20-seater) met airco

Accomodaties: comfortabele hotels en lodges telkens met privé-sanitair

zwaarte reis: De voornaamste activiteiten zullen plaatshebben op plekken waar veel vogels geconcentreerd zijn rond voerderstations zoals vruchtenfeeders en suikerfeeders voor kolibries. Door het plaatsen van mooie bemoste takken in de buurt van de feeders zal een mooie omgeving gecreeërd worden voor natuurlijke foto’s. Ook is een bezoek aan de schuilhut voor Koningsgier voorzien. Verder zijn er 2 relaxte boottochten geprogrammeerd. De wandelingen zullen beperkt zijn tot korte tochtjes bij het zoeken van de quetzal in de hooglanden en de uilen in Orotina. Vermits we daar telkens lokale gidsen voorzien die perfect weten waar de dieren zitten zal de tijd voor zoeken en wandelen beperkt blijven zodanig dat er maximaal gefotografeerd kan worden. Ook wordt een lichte wandeling langs spectaculaire hangrbuggen in het Arenal gebied aangeboden.

Gedetailleerde reisbeschrijving: 

dag 1: vlieghaven – Alajuela 

Bij aankomst op vlieghaven wordt de groep verwelkomd en vervolgens naar een nabijgelegen comfortabel hotel gebracht op 10 minuten rijden met een degelijk restaurant en bar en gratis wifi op de kamer…(Hotel Country Inn)

 dag 2 + 3: Cerro de la Muerte 

We beklimmen de met nevelwoud bedekte Cerro de la Muerte en passeren onderweg de 3400 m. Hier komen we terecht in het paramo: een soort tropische alpiene vegetatie bestaande uit lage struiken, mini-bamboe, wolfsklauw en heel veel mossen. We gaan hier op zoek naar enkele paramo-specialisen zoals de Volcano Junco, Timberline Wren en Volcano Hummingbird. Vervolgens dalen we af naar een eenvoudige lodge op 2500 meter met spectaculair uitzicht op het dramatische berglandschap aan de rand van het nevelwoud.  De bijzondere avifauna van deze plek trekt vogelliefhebbers aan van over de hele wereld. Dit is één van de beste pekken in Costa Rica om de spectaculaire Resplendent Quetzal waar te nemen. Deze groen-met rode vogel met staart van wel 1 meter lang is steeds te vinden in de buurt van de aguacatillo of wilde avocado boom. Daarnaast kunnen heel wat Costa Rica – Panama endemen zien zoals de Collared Redstart, Long-tailed Silky-flycatcher, Yellow-thighed Finch en Spangle-cheeked Tanager. Ook kolibries komen uitgebreid aan bod: tot 5 soorten kunnen in detail vanop korte afstand worden waargenomen rond de feeders die in de buurt van de lodge hangen. Tijdens ons verblijf in de lodge zullen we ongelimiteerd toegang hebben tot exclusieve fruitfeeders voor oa Acorn Woodpecker, Flame-colored Tanager en Yellow-thighed Finch en suikerfeeders met oa Fiery-throated Hummingbird, Lesser Violetear and Volcano Hummingbird. Het hotelpersoneel zal helpen bij een setup waarbij de suikerfeeders vervangen worden door bloemen en de kolibries kunnen gefotografeerd worden foeragerend aan een kleurrijke bloem…(Quetzal Paradise Lodge)

dag 4 + 5: Bosque del Tolomuco Lodge

We dalen af en zullen de volgende dagen doorbrengen in een kleine B&B met zwembad rond 1200 meter hoogte. We kunnen hier direct kennis maken met een heel andere avifauna. Elegant Euphonia’s, Blue-throated Toucanet en Silver-throated Tanagers zijn vaak te zien aan de bosrand, en een hele reeks kleurrijke vogels passeren de vruchtenfeeders met oa kans op de spectaculaire Red-headed Barbet, Cherrie’s Tanagers en White-naped Brush-finch. Daarnaast zijn er suikerfeeders die Violet Sabrewing aantrekken, Green-crowned Briljant en White-throated Mountain-gem. De toegangsweg van de lodge is beplant met verbena struiken met kleine paarse bloemetjes, waar zich de kleinere kolibrie soorten zich aan te goed doen. Hier maken we kans op enkele zeldzaamheden zoals de White-tailed Emerald, het sublieme mannetje van de Scintillant Hummingbird en zelfs de White-crested Coquette wordt hier sporadisch waargenomen…Daarnaast vertrekt een netwerk aan wandelpaden vanuit de lodge door een mooi stukje nevelwoud waar we enkele typische bossoorten kunnen verwachten zoals Black-breasted Woodquail, Spotted Woodcreeper, Slate-throated Redstart, Scarlet-thighed Dacnis,…

dag 6,7 +8: Orotina – Tarcoles rivier 

We dalen af naar de Pacifische kust, onderweg passeren we een wegrestaurantje met feeders waar met wat geluk Speckled Tanager en Fiery-billed Aracari te zien en fotograferen zijn en kunnen we genieten van spectaculair berglandschap met in de verte de grillige kust van de Stille Oceaan. In de haven van Caldera maken we ook even een stop om Brown Pelicans en Magnificent Frigatbirds te bewonderen. We verblijven de komende dagen in een rustige lodge aan de rand van Parque Nacional  Carara. Op dag 7 trekken we er op uit samen met lokale fotograaf Alvaro, die als geen ander de leuke lokale plekjes weet voor enkele erg spectaculaire soorten. Zo weet Alvaro vaak Spectacled Owls, Black-and-white Owls en Ferruginous Pygmee Owls overdag zitten en ook de kleurrijke Turqoise-browed Motmot en de erg schuwe Lesser Ground Cuckoo behoren hier tot de mogelijkheden. …In de vroege ochtend van dag dag 8 doen we twee (privé-) bootexcursies op de Tarcoles Rivier (één in de vroege ochtend en één in de late namiddag) om bij het zachte licht van de opkomende / afgaande zon de ideale omstandigheden te hebben voor fotografie…we kunnen hier een breed gamma van watervogels verwachten die door de stuurkunsten van de ervaren kapitein goed benaderd kunnen worden met oa kans op Boat-billed Heron, Yellow-crowned Night-heron, White Ibis, Roseatte Spoonbill, Great Blue Heron, Northern Jacana, Common Black Hawk, American Pygmee Kingfisher, Amazon Kongfisher, Green Kingfisher,…(Cerro Lodge)

dag 9 + 10: Arenal gebied 

Onze volgende bestemming is een prachtige afgelegen lodge aan de rand van het regenwoud en aan de voet van (maar op vielige afstand) van de Arenal vulkaan. De bloemenrijke tuinen van het hotel trekken heel wat interessante vogels aan zoals de Garthered Trogon, Black-cowled Orioles, Band-backed Wren, Crested Guan, Brown-hooded en White-crowned Parrots, Crimson-collared Tanager. Daarnaast zijn er feeders waar kleurrijke tanagers op afkomen, Montezuma oropendola en zelfs de Great Currasow. Opnieuw kijken we uit naar kleine kolibries aan de verbena bloemetjes met kans op oa Violet-headed Hummingbird, Green Thorntail en met wat geluk zelfs de Black-crested Coquette. Op dag 10 maken we een ochtendwandeling via grote suspensiebruggen door het dak van het regenwoud. Op die manier krijgen we de fauna en flora van de boomtoppen wat beter te zien. Dit gebied is tevens een zeer goed vogelgebied met soorten die elders zeer moeilijk waar te nemen zijn zoals de krachtige Ornate Hawk-eagle, mogelijk Yellow-eared Toucanet, Spotted en Zeledon’s Antbird, Brown-billed Sytchebill, Streak-crowned Antvireo en zeldzame Keel-billed Motmot. (Arenal Observatory Lodge)

dag 11 + 12: Laguna de Lagarto Lodge

 Via uitgestrekte ananasplantrages, weilanden en stukken regenwoud komen we terecht in het afgelegen Boca Tapada…hier verblijven we in een eenvoudige Lodge aan de rand van het regenwoud. Hier hebben we toegang tot exclusieve fotografiesetup professioneel ingericht door de wereldberoemde natuurfotograaf Bence Maté. Op die manier komen we oog in oog te staan met spectaculaire vogelsoorten zoals de Keel-billed Toucan, Collared Aracari’s, Montezuma Oropendola’s, Orange-chinned Parakeet, Shining en Green Honeycreeper en Brown-hooded Parrot. Daarnaast kan ook gebruik gemaakt worden van de unieke gierenschuilhut, waar naast de algemene Zwarte Gieren af en toe ook de kleurrijke Koningsgier opduikt. Nergens anders ter wereld kan men deze sublieme gierensoort van slechts enkele meters voor de lens hebben…Daarnaast kan men hier uitgebreid wandelen langs en door het regenwoud en gebruik maken van de kano’s gaande door poeltjes met stilstaand water waar al de ijsvogels van Costa Rica kunnen gespot worden en ook Anhinga’s, Snowy Egrets, en met wat geluk de erg schuwe Agami Heron soms gezien wordt

dag 13 + 14: Puerto Viejo de Sarapiqui – La Selva biologisch station – Frog Heaven 

Onze volgende lodge ligt mooi geïntegreerd in het regenwoud vlak langs de Sarapiqui rivier, waar vaak Fasciated Tiger-heron en de bizarre Sunbittern worden gespot. Op dag 13 bezoeken we in de voormiddag het gerenomeerde La Selva biologisch station. Hier werden reeds meer dan 400 vogelsoorten waargenomen, waaronder enkele erg bijzondere zoals oa Snowy Cotinga, de met uitsterven bedreigde Great Green Macaw, Slaty-tailed Trogon, Rufous Motmot, Fasciated Antshrike, Pale-billed Woodpecker. Daarnaast kan men hier ook tot 3 soorten apen aantreffen, 2 soorten luiaards, Groene Leguanen, …In de namiddag bezoeken we Frog Heaven waar we kunnen kennis maken met enkele erg kleurrijke amfibieën en reptielen zoals de kleurrijke pijlgifkikkertjes, de Roodoogmaki-kikker en Green Basilisk (Selva Verde Lodge)

 

dag 15 :Cope – Santo Domingo de Heredia (Hotel Bougainvillea)

Via de uitgestrekte wildernis van het Parque Nacional Braulio Carillo keren we terug naar de Centrale Vallei. Onderweg bezoeken we lokale vogelaar Cope, een erg gepassioneerde natuurliefhebber die graag zijn passie deelt met anderen. Bij Cope’s huis kunnen we genieten van erg actieve vruchtenfeeders waar we van vlakbij Passerini’s Tanagers, Grey-necked Woodrails (Russet-naped Woodquail) en Chestnut-headed Oropendola’s kunnen bewonderen en fotograferen …daarnaast is Cope vaak op de hoogte van rustplekken van nacht-actieve vogels zoals Crested Owl, Great Potoo en Spectacled Owl…rond de namiddag komen we aan in ons laatste hotel waar een grote botanische tuin toegang geeft tot heel wat kleurrijke vogels en we kans maken op oa de mooie Blue-crowned Motmot en Squirrel Cuckoo…(Hotel Bougainvillea)

dag 16: terugreis

We worden naar de vlieghaven gebracht en nemen afscheid

Voor prijzen en boekingen: zie Inezia Tours